Partidul Verde Ecologist susține că votul uninominal va facilita comunicarea dintre cetățeni și deputați

big_17038871_1218938788227640_4862791661891158564_o

Tot mai multe organizații și partide politice se expun în favoarea introducerii votului uninominal, inițiativă propusă de PDM. Joi, 9 aprilie, în cadrul unei conferințe organizată de Partidul Verde Ecologist, liderii formațiunii și-au exprimat suportul pentru acest proiect. Reprezentanții Partidului Verde au subliniat faptul că votul uninominal, la fel ca și în Uniunea Europeană, va facilita comunicarea dintre cetățeni și deputați, permițându-le celor din urmă să-i influențeze pe legiuitori.

„Eu cred că practica europeană anume trebuie să fie o practică europeană în comunicare și introducerea votului uninominal ar fi o soluție pentru ca Republica Moldova și cetățeanul să comunice mai bine și să influențeze deputații, să-și expună și niște doleanțe pe care le are”, a declarat Președintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi.

Acesta a ținut să aducă în acest sens exemplul Uniunii Europene unde fiecare cetățean poate contacta deputatul care îl reprezintă, iar datele acestuia de contact sunt accesibile pentru oricine. Aceasta în condițiile în care pe site-ul Parlamentului Moldovei, există deputați a căror date de contact nu sunt disponibile, dar și nici măcar o fotografie a acestora nu este disponibilă.

Pe de altă parte, reprezentanții Partidului Verde Ecologist consideră că deputații, 70% dintre care au optat la alegerile din 2014 pentru votul uninominal, să nu mai critice atâta, dar să-și îndeplinească promisiunile, să se apuce să lucreze cu oamenii și să nu facă proteste. Aceștia își doresc ca prin introducerea votului uninominal să se revină la democrația reală, nu a străzii, unde deciziile politice se iau echidistant și imparțial.

„Ceea ce se propune și se dorește acum ca parlamentarii, inclusiv din Parlamentul Republicii Moldova, circa 70% ei au optat pentru alegeri pe circumscripții, în campania din 2014. Deci să fie buni și să lucreze cu oamenii, dar să nu facă mitinguri. (…)

Trebuie să revenim la calea parlamentară și la calea parlamentară să fie echidistant și imparțial luarea deciziilor politice. De asta trebuie partidele parlamentare actuale să se unească, să-și aducă aminte ce au promis electoratului și, împreună cu partidele extraparlamentare, să revenim la o democrație cât-decât reală, nu democrația străzii, dar democrația adevărată, a faptului decizional”, a declarat în acest sens, Andrei Dumbrăveanu, Președintele Consiliului Național al Partidului Verde Ecologist și Vice-președintele formațiunii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente