8 Martie: Igor Dodon a decorat opt femei cu distincții de stat pentru promovarea valorilor general-umane

dodon18

De Ziua Internațională a Femeii, președintele țării Igor Dodon a anunțat prin intermediul paginii sale de Facebook că a decorat opt femei distinse. Acesta a menționat că își propune ca în fiecare an, de 8 Martie, să fie decorate femei remarcabile din Republica Moldova.

„Am semnat un Decret privind conferirea distincțiilor de stat unor doamne din țara noastră care s-au remarcat prin succese deosebite în diverse domenii de activitate, prin contribuție la promovarea valorilor general-umane și poziție civică activă”, scrie Dodon.

Distincțiile au fost acordate următoarelor doamne:

#1. „Ordinul de Onoare” – doamnei Raisa SLIVCA din satul Corjeuți, raionul Briceni, mamă a zece copii. A întemeiat o familie trainică care asigură educația copiilor și dezvoltarea armonioasă a acestora, bunică a 51 de nepoți și 27de strănepoți.

#2. Ordinul „Gloria Muncii”- doamnei Gabriela LUNGU – director artistic al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Activează la Teatrul „Guguţă” de peste 25 ani. Face parte din prima promoţie de actori, a creat peste 50 de roluri, a montat mai multe spectacole, întreaga ei activitate a fost orientată spre promovarea valorilor naţionale, păstrarea tradiţiilor și pregătirea profesională a viitorilor actori.

#3. Ordinul „Gloria Muncii”- doamnei Anna STATOVA – director al Societății cu Răspundere Limitată „Moroi”, UTA Găgăuzia. A activat în complexul agroindustrial, actualmente – în domeniul alimentației publice, contribuind meritoriu la dezvoltarea infrastructurii social-economice și la sporirea calității serviciilor prestate.

#4. Medalia „Meritul Civic” – doamnei Natalia LEFTER – dublă campioană mondială la lupte sambo; maestru al sportului la judo și sambo, doctor în pedagogie, conferențiar universitar, actualmente specialist în Serviciul pregătire fizică și sport al Armatei Naționale.

#5. Medalia „Meritul Civic” – Doamnei Iulia VODEANIUC – tânără vioristă, a participat la numeroase concerte în țară și peste hotare unde a obținut premii și mențiuni. În pofida situației materiale dificile, avînd doar sprijinul bunicii care este tutorul ei după decesul mamei, este o studentă eminentă, care demonstrează succese impresionante la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

#6. Medalia „Nicolae Testemițanu” – doamnei Stela DODU – șef de secție la Spitalul Clinic Municipal Nr.1
, municipiul Chișinău. Contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate pacienților, avînd ca rezultat indicatorii de bază cum ar fi, descreșterea mortalității perinatale de la 4,6 % în 2013 până la 2,4 % în 2016 și evitarea mortalității materne pe parcursul ultimilor 8 ani – 0 %. Primește circa 3000 de nașteri, anual, înregistrînd un coeficient foarte înalt la capitolul nou-născuți vii.

#7. Titlul onorific „Artist al Poporului” – doamnei Alla DOREANU – actriță la Teatrul de Dramă și Comedie „Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol; membru al Uniunii Teatrale, a jucat în numeroase piese clasice și contemporane, a regizat mai multe filme care au fost înalt apreciate.

#8. Titlul onorific „Om Emerit” – doamnei Polina TURTА – președinte al Asociației Donatorilor de Sînge, donator emerit. Pe parcursul vieții a donat 100 de litri de sînge, începînd cu anul 1992 și pînă în prezent are peste 200 de donări de sînge voluntare și neremunerate, salvînd foarte multe vieți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente