Recomandări #diez: 10 filme cu și despre femei care să te inspiră și să te motiveze

femeie-elegantă

În prag de Ziua Internațională a Femeii echipa #diez vă recomandă filme despre femei puternice, istorii care inspiră și arată că o femei poate fi diferită.

#1. Joy (2015)

Filmul spune povestea casnicei Joy Mangano, femeia care a luptat pentru visul său. Este un film care arată cum s-a schimba destinul unei femeii, cum ea își înfruntă temerile și ajunge să fie o inventatoare de succes. El poate fi catalogat ca film motivațional sau dramă, cred că fiecare spectator va găsi ceva util, ideea este însă să nu ne lăsăm bătuți niciodată, indiferent cât de greu este.

 

#2. La Vie en Rose (2007)

Din copilărie până la glorie, de la victorii la suferințe, de la Belleville la New York, La Vie en Rose prezenintă viața ieșită din comun a lui Edith Piaf. De-a lungul unui destin aproape neverosimil, descoperim sufletul unei artiste și inima unei femei. Plină de viață, fragilă și în același timp indestructibilă, și-a dedicat viața artei până la sacrificiu, devenind o cântăreață nemuritoare.

#3. Suffragette (2015)

Filmul este o dramă impresionantă, inspirată de fapte reale, care prezintă lupta femeilor pentru obținerea dreptului la vot. E povestea unor femei puternice, care au riscat tot ce au avut, care și-au pierdut familia și locul de muncă, unele și-au dat chiar și viața, și au făcut toate aceste lucruri pentru idealul lor, pentru a avea dreptul la o viață mai bună, pentru a avea și ele drepturi. De-abia după multe suferințe, lipsuri și lupte grele, femeile au primit dreptul de vot. În America li s-a acordat acest drept în 1920, iar în Anglia abia în 1928.


 

#4. Hidden Figures (2017)

În timp ce Statele Unite se întreceau cu Rusia pentru a trimite un om în spaţiu, NASA a găsit o sursă de talent neexploatat într-un grup de matematiciene afro-americance, care au devenit creierul din spatele uneia dintre cele mai importante operațiuni din istoria Americii. Dorothy Vaughn, Mary Jackson şi Katherine Johnson, care au ajuns să fie cunoscute drept nişte „calculatoare umane”, au progresat rapid în timp ce lucrau la NASA alături de multe dintre cele mai sclipitoare minţi ale istoriei, care aveau ca scop memorabila lansare pe orbită a astronautului John Glenn şi garantarea întoarcerii sale în condiţii depline de siguranţă. Depăşind toate limitile impuse de sex, rasă şi parcurs profesional, inteligența celor trei femei şi dorința lor de a-şi îndeplini vise mai mari decât tot ce-a realizat vreodată rasa umană, le-a imprimat definitiv ca eroine în istoria Americii.


 

#5. A Quiet Passion (2016)

După o viaţă în care răzvrătirea nu i-a adus decât reproșuri şi solitudine, Emily Dikinson, una dintre cele mai mari poete ale Americii, simte tot mai acut amărăciunea datorată locului umil pe care îl ocupă femeia în societate, indiferent de calitățile morale sau intelectuale pe care le-ar avea. Mai mult decât atât, în ultimii ei ani de viaţă, lipsa recunoașterii talentului pe care îl avea ca poetă, singurătatea care se amplifica pe zi ce trece şi frustrările generate de lipsa de egalitate dintre sexe şi a integrității creative, o fac să se izoleze şi mai mult, iar glasul cu care se exprimă devine şi mai plin de amărăciune. Însă în năruirea constantă a fericirii domnişoarei Emily îşi vor pune în cele din urmă amprenta atât boala, cât şi moartea.


 

#6. Mona Lisa Smile (2003)

Mona Lisa Smile este o poveste despre tinerele femei care se luptă să se autodefinească într-o lume care deja le-a definit. Katherine Watson este o profesoară care se așteaptă ca studentele ei, cele mai bune și cele mai inteligente din țară, vor profita de oportunitățile care li se oferă. Totuși, curând după sosirea ei, Katherine descoperă că mediul prestigioasei instituții este cufundat în obediență. Conform profesoarei lor de etichetă și elocuțiune, Nancy Abbey, un inel de logodnă pe degetul unei tinere femei este considerat un premiu mai mare decât o educație completă. Însă, Katherine își încurajează studentele să gândească independent. Astfel, într-o lume care le-a dictat modul de a trăi, Katherine le învață cum să gândească pentru ele însele. Prin încercările studentelor ei de a-și găsi propriul drum, Katherine învață și ea să își traseze un drum diferit.


 

#7. Wild (2014)

Cheryl Strayed este în pragul divorțului și, după moartea mamei ei, simte că nu mai există speranță. După ani de zile de reacții distructive, ia o hotărâre pe care cei din jur o consideră nesăbuită: fără experiență și îndemnată doar de propria hotărâre, Cheryl începe o călătorie de 1500 de kilometri, pe jos și de una singură, de-a lungul Pacific Crest Trail, un superb traseu montan ce unește nordul Statelor Unite de granița cu Mexicul. Filmul explorează pericolele întâmpinate, dar și satisfacția încercată de tânăra femeie în timpul acestei călătorii care mai întâi o îngrozește, apoi o face mai puternică și, la sfârșit, o vindecă.


 

#8. Against the Ropes (2004)

O tânără îndrăgostită de box ajunge secretara patronului sălii unde se țin marile gale de box. Aici se ceartă cu unul dintre marii manageri de box și acesta îi dă un boxer pe un dolar. Doar că ea își face curaj și împinge un alt boxer în față. Și când succesul vine, încep să apară problemele, pentru că mai marii boxului nu pot concepe că se vor lupta de la egal la egal cu o femeie. Filmul este inspirat din povestea reală a celei mai faimoase promotoare din boxul profesionist în SUA, Jackie Hallen, precum și de lupta ei pentru a supraviețui și a avea succes într-o lume dominată de bărbați.


 

#9. Miss You Already (2015)

Pe hârtie, povestea unei londoneze (Toni Collette) care se luptă cu cancerul în timp ce prietena ei cea mai bună (Drew Barrymore) încearcă să rămână gravidă sună ca un fel de fabulă potrivită pentru Hallmark Channel. Dar, în mâinile regizoarei Catherine Hardwicke, devine un film lacrimogen crud, elegant și surprinzător de eficient


 

#10. Precious (2009)

Dupa romanul „Push” de Sapphire Lee Daniels spune povestea impresionantă a unei tinere care vorbeşte în numele tuturor minorităţilor din Harlem, ținând cont că a fost abuzată, nu ştie să citească, e obeză, iar toate uşile i-au fost închise în faţă.

Vizionare plăcută!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente