Plahotniuc promite reforme in sistemul electoral. Ce presupune aceasta

vlad-plahotniuc
Foto: PC: a-tv.md

Sistemul electoral din Moldova ar putea suferi schimbări majore. Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a susținut astăzi un briefing de presă în care a anunțat că formațiunea pe care o conduce va propune în parlament un proiect de modificare a sistemului electoral.

Printre principalele schimbări cu care vine acest proiect este votul uninominal, dar și posibiitatea alegătorilor de a demite deputatul în cazul în care acesta nu-și onorează obligațiunile. De asemenea, potrivit noului proiect, diaspora va avea proprii deputați în Parlament. Liderul PDM a anunțat că proiectul va primi votul final în parlament doar după ce va avea avizul Comisie de la Veneția și doar după ce vor fi desfășurate consultări publice, scrie timpul.md.

„Ca urmare, voi anunța cum soluția pe care eu personal am propus-o colegilor și care a fost acceptată de colegi. În această inițiativă privind schimbarea sistemului electoral, vom introduce pentru prima dată în RM posibilitatea ca cețățenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaților care nu-și fac datoria. Mai exact, dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat, ori dacă a apaelat la diferite șmecherii pentru a păcăli electoratul ca să-l aleagă. Dacă se dovedește că acest deputat este corupt și se lasă cumpărat de grupuri de interese, dacă dezamăgește oamenii care l-au votat ori dacă nu le respectă votul, doar promite și nu face nimic atunci cetățenii nu vor mai aștepta 4 ani să-l sancționeze ci îl vor putea demite chiar în timpul mandatului”, a declarat Plahotniuc în cadrul briefingului de presă.

O altă idee cu care vine proiectul propus de PDM este posibilitaea diasporei de a fi reprezentată direct în Parlament de o persoană votată de cetățenii aflați peste hotare. În condițiile în care implementarea unui proiect de readucere a moldovenilor acasă ar fi extrem de dificilă, aceasta este, potrivit liderului PDM, o soluție eficientă pentru moldovenii de peste hotare să aibă o voce și să fie auziți în Parlament.

„Un alt subiect, discutat astăzi cu colegii mei din Partidul Democrat a fost modul în care putem face ca diaspora să se poată implica mai activ în deciziile care se iau în țară. Să fie și ea direct reprezentată în Parlament. Ca urmare, în inițiativa privind schimbarea sistemului electoral, vom introduce pentru prima dată în Republica Moldova posibilitatea ca diaspora să aibă proprii deputați în Parlament. Oameni care să provină din diasporă, să le înțeleagă problemele și să-i ajute să le rezolve. Deci, prin sistemul de vot uninominal, diaspora va avea deputații săi în Parlamentul Republicii Moldova”, a subliniat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Aceasta a ținut, de asemenea, să elimine orice dubii în privința acestei inițiative, anticipând că aceasta va fi criticată de alți politicieni pentru faptul că a fost înaintată anume de Plahotniuc. Astfel, înainte de a fi supusă votului în Parlamentul RM, aceasta va fi consultată la mai multe nivele, etapa finală în acest sens fiind avizul pozitiv din partea Comisiei de la Veneția.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente