(video) Apă-Canal a lansat 1.000 de sticle îmbuteliate cu apă de la robinet

rsz_news828_3

În cadrul campaniei „Creată de natura mamă – livrată de noi”, Apă-Canal Chișinău a lansat pe piața din Republica Moldova, 1000 de sticle îmbuteliate cu apă de la robinet. Acțiunea a fost întreprinsă pentru a informa populația că apa de la robinet este bună și poate fi consumată.

Directorul general, Veronica Herța, a menționat că apa de la robinet este cel mai controlat aliment atât de autorități, cât și de furnizori, corespunde tuturor normelor calitative stabilite de cadrul legal existent și este disponibilă imediat și oricând.

Valoarea apei din cele 1.000 de sticle de un litru este de 8 lei și 6 bănuți (prețul unui cub de apă), iar costurile pentru procesul de îmbuteliere au fost de 4.608 lei. În concluzie, apa este la un preț accesibil, însă procesul de îmbuteliere este cel care costă și pentru care plătim mai mult. Astfel, un litru de apă de la robinet este de 460 de ori mai ieftin decât o sticlă îmbuteliată de un litru.

Anual, sute de miliarde de PET-uri devin, rapid, deşeuri, şi numai 16% din ele sunt reciclate. Restul poluează natura, fiind atât de încet biodegradabile, încât dispar abia după sute de ani.

Respectiv, apa de la robinet este cea mai bună soluție. De la râu şi până la robinetul de la bucătărie, trecând prin uzinele de tratare, apa este permanent supravegheată, așa că nu e nevoie să cumpărăm apă plată. Cea furnizată în sistemul public de distribuire al ACC este întotdeauna proaspătă și, nefiind ambalată în sticle de plastic, ne ajută și să protejăm mediul înconjurător.

Pentru producerea și comercializarea unui litru de apă îmbuteliată se consumă trei litri de petrol. Apoi, apa minerală îmbuteliată (deci și cea plată) este stocată, de multe ori, în condiții improprii. La căldură, PET-ul eliberează, în apă, tot felul de substanțe nocive pentru organism. Pe care noi le bem.

 

rsz_news828_3

Doar pe parcursul anului 2016, în cele două laboratoare, şi anume, Laboratorul Staţiei de apă Nistru şi Laboratorul apă potabilă, ambele fiind acreditate, au fost prelevate peste 183 de mii de probe, efectuându-se peste 170 de mii de investigaţii fizico-chimice şi peste 474 de mii de încercări bacteriologice. În paralel, medicina preventivă controlează și ea, tot zilnic, conformarea la cerințele legale ale calității apei la ieşirea din stațiile de tratare şi în rețeaua de distribuție. Până în 2012, singurul gust care putea fi resimțit în apa de la robinet era cel indus de clorul utilizat pentru dezinfecție, fapt despre care nu putem vorbi în prezent, odată cu tratarea apei cu hipoclorit de sodiu.

Campania „Creată de natură-livrată de noi” se va desfăşura de pe 1 până pe 22 martie curent, zi în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei. În cadrul campaniei se propune distribuirea celor 1.000 de sticle de apă, dar şi împărțirea pliantelor informative despre calitatea apei livrate de ACC. Apă-Canal va organiza ziua uşilor deschise la Staţia de tratare pentru toţi cei interesaţi de multiplele procese de purificare a apei. Campania va culmina pe 22 martie, zi în care toţi doritorii vor putea să testeze calitatea apei prin intermediul unui aşa-zis laborator mobil al ACC, care va fi instalat în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente