(doc, video) Dodon cere modificarea Constituției. Propune cinci situații prin care să poată dizolva Parlamentul

16996460_1794271097265554_785816100248996255_n

Președintele țării, Igor Dodon, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă un proiect de lege privind modificarea Constituției. Proiectul prevede modificarea art. 85 și introducerea a cinci cazuri în care președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate.

Dodon a menționat că prin acest proiect dorește să ofere președintelui instrumente eficiente de control asupra activității Parlamentului și invers, mecanisme care presupun și control asupra activității președintelui. Totodată, consideră că trebuie de introdus un echilibru între puterea legislativă a Parlamentului și a instituției prezidențiale, care a fost aleasă prin vot direct de cetățeni.

În argumentarea proiectului propus, Dodon a menționat că președintele țării a fost ales prin votul direct al cetățenilor și el are suficientă legitimate pentru a insista pe implementarea mai multor proiecte pe care le cer cetățenii R. Moldova. „Majoritatea cetățenilor consideră că țara, guvernarea nu se mișcă într-o direcție corectă, majoritatea pledează pentru alegeri parlamentare anticipate”, a subliniat Dodon.

Astfel, el a propus un proiect de lege de modificare a Constituției în scopul introducerii a cinci cazuri suplimentare când Parlamentul poate fi dizolvat și lansate alegeri anticipate:

#1. Dizolvarea Parlamentului de către președinte are loc după consultarea fracțiunilor parlamentare;
#2. Președintele poate dizolva Parlamentul în cazul în care acesta nu a implementat în termen de 12 luni voința poporului exprimată prin referendum consultativ;
#3. Parlamentul poate fi dizolvat când referendumul republican privind demiterea președintelui R. Moldova va fi negativ sau va fi declarat nevalabil de Curtea Constituțională;
#4. Parlamentul nu a adoptat Legea Bugetului în termen de două luni de la începutul exercițiului financiar;
#5. Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum inițiat de președintele țării.

Dodon a menționat că dacă nu va acumula o treime din semnăturile deputaților până la 24 martie, își rezervă dreptul de a realiza această inițiativă prin colectarea de semnături și prin inițiativa poporului.

 

doc1

c2

doc3

doc4

doc5

6

7

8

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente