Tinerii lansează o campanie privind accesul liber în căminele studențești al locatarilor în timpul nopții

camin
Foto: europalibera.org

PAS Youth, TLDM și Tinerii DA au lansat în comun o campanie civică de colectare a semnăturilor în vederea abrogării punctelor 47 și 48 din Regulamentul-cadru privind funcționarea căminelor din subordinea instituțiilor de învățământ de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.74, din 25.01.2007, document ce restricționează accesul locatarilor în căminele universitare după ora 24.00.

Cele trei platforme politice de tineret consideră că această lege prejudiciază studenții din cămine în ceea ce privește viața lor personală și cea profesională.

Interzicerea accesului în cămine după ora 24.00 creează probleme pentru studenți. Mulți dintre ei lucrează pentru a se întreține și pentru a plăti contractul universitar. Din cauza orarului, studenții pot să se angajeze cu program deplin preponderent în locuri de muncă cu program nocturn. Menținerea acestor joburi condiționează accesul studenților în cămine până la ora 24.00, oră la care ușile căminelor se închid. De asemenea, majoritatea studenților au vârsta de peste 18 ani, sunt adulți capabili să-și gestioneze timpul eficient și responsabil. Ora la care locatarii aleg să revină în cămin constituie un element al vieții private. Acesta nu trebuie să fie un subiect de interes pentru administrația universității și, cu atât mai puțin, pentru Guvern, atâta timp cât comportamentul locatarilor nu deranjează alți locatari și nu aduce prejudicii. Punctele 47 și 48 prin care se restricționează accesul în cămine după ora 24.00 contravin drepturilor oferite unor locatari adulți ai unei zone rezidențiale.

Conștienți de toate aceste probleme și intenționând să le rezolve pentru studenți, inclusiv cu implicarea studenților, în comun TLDM, Tinerii DA și PAS Youth lansează în comun petiția de anulare a punctelor 47 și 48 din Regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţământ de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 74, din 25.01.2007.

Cele trei organizații politice de tineret intenționează să promoveze drepturile, interesele și privilegiile studențești, pe lângă apărarea conceptului de autonomie universitară, care contravine ideii de reglementare a accesului în cămine la nivel de Guvern. Organizatorii intenționează să colecteze 4.000 de semnături în perioada 27.02.2017 – 20.03.2017 și invită studenții, cadrele universitare, societatea civilă să semneze petiția și să se implice activ în această campanie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente