(foto) Igor Dodon a făcut o vizită celui mai longeviv colectiv de dansuri din Moldova – JOC. Iată ce le-a promis

5

Președintele țării, Igor Dodon, a făcu astăzi o vizită celui mai longeviv colectivul ansamblu de dansuri din Moldova – JOC. Vizita a fost efectuată ca urmare a discuției pe care a avut-o șeful statului cu maestrul Vladimir Curbet la începutul lunii februarie.

„Tinerii artiști m-au impresionat prin talentul lor, prin măiestria de interpretare a dansurilor populare, prin dăruirea cu care se consacră meseriei alese. Acest fapt m-a convins că JOCul continuă să existe și are toate șansele să-și recapete statutul de adevărată capodoperă a patrimoniului nostru național. În procesul discuțiilor cu artiștii și colaboratorii ansamblului, am identificat un șir de probleme stringente și soluții ale acestora, care vor permite relansarea JOCului de odinioară. Am decis ca, în cel mai apropiat timp, să identificăm surse pentru reparația edificiului în care își desfășoară activitatea ansamblul”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, șeful statului a menționat că vor fi stabilite pârghii pentru a spori motivarea artiștilor și menținerea lor în țară și urmează ca Igor Dodon să dea indicații ca, până la sfârșitul acestui an, să fie organizat un turneu al ansamblului JOC în Federația Rusă și în alte state.

1

2

Colectiv emerit din Republica Moldova, Ansamblul „JOC”, laureat al concursurilor naționale și internaționale, s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de valorificare și promovare a celor mai valoroase tradiții, datini, ritualuri și obiceiuri naționale, fiind un adevărat mesager al artei și culturii autohtone în străinătate.

Pe parcursul celor 71 de ani de activitate, au fost montate opt programe concertistice (circa 85 de dansuri), fiind prezentate peste 7.800 de spectacole (circa 3.800 în 65 de țări ale lumii) în fața unui public de peste 17 milioane de spectatori.

3

4

Începând cu anul 1957 și până în prezent, în fruntea Ansamblului „JOC” se află talentatul și neobositul coregraf Vladimir Curbet, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, care la 19 septembrie 2015, a împlinit onorabila vârstă de 85 de ani de la naștere și 57 de ani de activitate prodigioasă în cadrul Ansamblului „JOC”.

Datorită acestei activităţi de creaţie a maestrului V. Curbet, colectivul „Joc” a cunoscut o ascensiune permanentă şi s-a bucurat de autoritatea naţională şi internaţională. Iată doar câteva din bijuteriile muzical-coregrafice care au adus ansamblului faimă recunoscută în întreaga lume: „Hora mare”, „Bătuta”, „Hora fetelor”, „Brâul”, „Sârba”, „Răzăşeasca”, „Moldoveneasca”, „Mărunţica”, „Crăiţele”, „Căluşarii”, „Suita Sărbătorească”, „Nunta moldovenească”, suita „Carpaţii”, „Legenda Mărţişorului”, poemul muzical-coregrafic „Drăgaica”, ş. a.

În prezent, în colectiv activează circa 80 de artiști.

6

7

8

9

11

12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente