Scumpirea serviciilor medicale nu va afecta deținătorii de polițe de asigurare medicală

watermarked-polita_01016500-1

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că deținătorii de polițe vor beneficia de tratamente gratuite, indiferent de mărimea tarifelor pentru serviciile medicale. Adică, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate.

De asemenea, în comunicatul instituției se spune că persoanele care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Astfel, șomerii și beneficiarii de ajutoare sociale vor avea asigurare medicală din partea statului.

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale, persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale.

Astfel, reprezentanții Ministerului spun că pentru aceste categorii de cetățeni accesul la sănătate va fi un drept garantat de stat. Mai mult, oamenii asigurați medical de Guvern, adică cei care au venituri mici, care nu au un loc de muncă, care sunt în incapacitate de muncă vor beneficia, datorită tarifelor majorate, de servicii medicale și tratamente mult mai calitative.

Precizăm că, potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Aceasta este o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume. Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala și să aplice terapia potrivită.

În Republica Moldova tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente