Elevi inventatori și soluții revoluționare la Concursul Național de Științe și Inginerie pentru elevi „MOLD SEF”

unnamed

În perioada 23-25 februarie 2017 la Chișinău se desfășoară Concursul Național de Științe și Inginerie pentru elevi „MOLD SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a V-a. Concursul se desfășoară anual, cu scopul de a descoperi și stimula ideile originale, a susține și promova creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta realizările în cadrul unei competiții naționale, iar ulterior și peste hotare. MOLD SEF are loc în incinta Liceului Teoretic ”Mihai Marinciuc” (mun. Chişinău, str. Ion Pelivan, 30/2).

Concursul este organizat de  Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a Ministerului Educației al Republicii Moldova cu susținerea Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC și companiei Intel.

La ediția din acest an a concursului au fost înregistrate 61 de proiecte prezentate de 91 de elevi din toată țara. Participanții vin din instituții de învățământ din raioanele Ialoveni, Orhei, Cahul, Căuşeni, Făleşti, Soroca și municipiile Chișinău și Bălți. Proiectele și cercetările elevilor abordează domenii tradiționale precum sursele regenerabile de energie, protecția mediului, agricultura ecologică, apicultură, IT, cât și sfere revoluționare – Inteligență artificială, ingineria genetică, identificarea rapidă a bolilor, tratarea cancerului, exoschelete, automobile impermeabile, motoare cu ardere internă și externă, bancnote pentru nevăzători etc.

Deschiderea se va desfășura pe data de 23 februarie, cu începere de la ora 16.00, în incinta Liceului Teoretic ”Mihai Marinciuc”. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze standurile participanților și să afle mai multe detalii despre proiectele prezentate.

Învingătorii vor fi anunțați sâmbătă, 25 februarie în cadrul Ceremoniei de Premiere (ora 10.30, Liceul Teoretic ”Mihai Marinciuc”). Ei vor primi diplome și premii din partea organizatorilor și sponsorilor. Cele mai bune proiecte vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional Intel ISEF 2017, care se va desfăşura în perioada 14-19 mai, în Los Angeles, California, SUA.

MOLD SEF este ediția națională a celui mai mare concurs școlar de inginerie și științe din lume – INTEL ISEF, concurs cu o istorie de peste o jumătate de secol, la care participă mai mult de 1,500 de elevi din aproximativ 70 de țări și care are un fond de premii și burse de peste 3 milioane de dolari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente