Tinerii din Platforma DA: „Am un miliard de motive să plec din țară sau să lupt pentru ea”

Tinerii DA

Tinerii DA anunță în cadrul unui eveniment organizat în incinta Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hașdeu” , pe data de 20.02.2017, că vor participa activ la toate evenimentele care vor împiedica guvernarea să recupereze banii furați din contul viitorului generației tinere și să propună soluții viabile pentru depășirea crizei și facilitarea unor condiții ce ar stimula rămânerea tinerilor acasă.

Un miliard pentru educație

Banii furați sunt suficienți pentru a reforma sistemul educațional și a-l transforma dintr-un magazin de diplome pentru viitorii șomeri într-un adevărat ghid călăuză pentru viitoarea generație și a acorda o pregătire profesională competentă și recunoscută în lume. În timp ce din visteria statului se fură bani cu tirurile, școlile din Republica Moldova duc o lipsă acută de cadre didactice competente și suficiente din cauza salariilor mizere ce nu depășesc deseori suma de 3000 de lei, elevii fiind nevoiți să facă lecții în aule reci și fără mobilier adecvat.

Tinerii DA atenționează societatea civilă că, în condițiile actuale, cei care vor resimți degradarea sistemului educațional va fi tânăra generație și însuși viitorul statului, or nu poți crea ceva funcțional fără oameni competenți, fără o generație care să vrea să rămână acasă.

Un miliard pentru crearea locurilor de muncă

Un miliard de dolari puteau crea sute sau mii de locuri de muncă care asigurau posibilitatea pentru tinerii rămași acasă să se dezvolte, să creeze familii și să întărească statul și economia acestuia. În timp ce clasa politică de la Chișinău își etalează bogățiile, casele și mașinile de lux, călătoriile cu avioanele private în țările exotice, tinerii sunt nevoiți să plece în aceleași țări la munci grele, trăind în condiții inumane și umilitoare, dar tot mai bune decât acasă.

Tinerii DA sunt dispuși să participe la implementarea unui program pentru instituțiile universitare ce ar facilita crearea ofertelor de muncă din partea agenților economici și instituțiilor de stat pe principiul meritocrației și profesionalismului. Implementarea acestui program poate începe de la crearea unor baze de date pe site-urile instituțiilor de învățământ pe care să se plaseze ofertele de muncă, dar și CV-urile studenților care sunt în căutarea unui job. Atenționăm că creșterea șomajului este și un rezultat al cooperării dezastruoase a Ministerului Muncii și Protecției Sociale cu Ministerului Educației, care s-au dovedit a fi incompetente în sensul creării unui program în baza studiilor ce ar rezulta din necesitatea egalării ofertei de muncă cu admiterile universitare efectuate pe o perioadă de timp, asigurând astfel un număr limită de admitere la studii profesionale pentru un domeniu anume și ar facilita admiterea studenților la disciplinele pentru care există o insuficiență de cadre profesionale.

Datorii pentru 25 de ani

Exodul în masă al tinerilor este și un rezultat al nedreptății din partea statului care îi califică drept robi, unelte de muncă ieftină pentru recuperarea datoriilor și găurilor create de incompetența și hoția guvernării nocturne. De la plata datoriilor nu sunt absolviți nici cei nou născuți care, la atingerea majoratului, vor plăti în fiecare lună miliardul furat tot de la ei. Impactul acestei hoții îl va simți și generația care încă nu s-a născut, noi însă suntem nevoiți să plătim tribut aproape jumătate din viață, fără consimțământul nostru, prin intermediul impozitelor și prețurilor majorate.

Tinerii DA atenționează că degradarea social-economică cauzată de jaful secolului poate duce la transformarea Republicii Moldova într-un stat-fantomă, folosit de hoți grație instituțiilor statale recunoscute în lume pentru spălări de bani, contrabandă și scheme criminale, dar insuportabil pentru traiul cetățenilor. Facem apel la rațiune și chemăm întreaga societate să obstrucționeze jafurile făcute prin intermediul instituțiilor de stat, să se opună implementării pachetului de legi cu privire la transformarea banilor furați în datorie publică, precum și cele ce urmăresc liberalizarea capitalului și adoptarea amnistiei fiscale, însemnând, în fond, legalizarea marilor hoții din ultimii ani. Chemăm societatea civilă să se mobilizeze în vederea pedepsirii vinovaților pentru situația creată și tentativele acestora de a prosti populația prin proiecte de legi obscure – mobilizare ce ar conduce și la înlăturarea dorinței și posibilității repetării unor astfel de scenarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente