Programe de finanțare europeană la care pot apela cei care doresc să-şi deschidă o afacere

lei

Persoanele care vor să-şi deschidă o afacere sau să obţină noi finanţări pentru businessul lor pot beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene. În 2017, UE oferă în acest sens peste 160 de milioane de euro, bani disponibili sub formă de granturi, subvenții și credite preferențiale.

Întreprinderile mici și mijlocii pot obţine finanţări în cadrul Programului „Horizon 2020”, care are un buget de 80 de milioane de euro pentru ţara noastră. Solicitanţii vor putea primi cel mult două milioane de euro sub formă de granturi, banii fiind oferiţi, în mod special, pentru susţinerea inovaţiilor tehnologice.

Pentru proiectele privind eficienţa energetică, UE a pregătit în acest an 77 de milioane de euro. Beneficiarii acestui program sunt companiile de construcții, cele de administrare a blocurilor şi asociațiile de locatari. Solicitanţii pot depune dosarele până la sfârșitul lunii iunie.

Moldovenii care lucrează peste hotare şi rudele lor vor beneficia şi în acest an de proiectele Programului „Pare 1+1” pentru a-şi dezvolta o afacere în ţară. Cele patru milioane de euro investiţii sunt preconizate pentru sectoarele de producere și servicii.

Iar îmbunătățirea accesului pe piețe și promovarea antreprenoriatului este asigurată prin Programul „Cosme” de 2,3 milioane de euro. Întreprinderile mici și mijlocii vor putea obţine cel mult câte 250.000 de euro sub formă de granturi pentru extinderea afacerii.

În 2017, asistența financiară externă în Bugetul de stat reprezintă 510 milioane de dolari, a treia parte fiind finanţări din partea Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente