(doc, video) Ministerul Educației vrea să elimine specialitățile de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee. Mediul academic, nemulțumit

Безымянны1й

Un grup de profesori a ieșit astăzi într-o conferință de presă pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la o Hotărâre de Guvern prin care este lichidat sistemul de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee. Potrivit documentului din Nomenclatorul domeniilor de formare profesională, la domeniul fundamental de studiu Educație este eliminat domeniul de formare profesională Educaţie şi formarea profesorilor la toate disciplinele școlare.

Hotărârea de Guvern cu privire la Aprobarea Nomenclatorului domeniilor de formare profesională și al specialităților în învățământul superior ciclurile I – licență, II – masterat, III – doctorat este inclusă pe agenda Guvernului pentru mâine, 22 februarie. Grupul de profesori susține că prin această hotărâre de guvern Ministerul Educației are intenția de a lichida sistemul de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

Hotărârea de Guvern prevede eliminarea tuturor specialităților de la domeniul de Educație şi formarea profesorilor pentru disciplinele școlare predate în gimnazii și licee, și păstrarea exclusivă a domeniului ce ține de clasele primare și pregătirea preșcolară. Drept urmare, absolvenții de la domeniile de formare Științe Umaniste, Științe Exacte și Științe Naturale vor avea dublă calificare. Astfel un student care a absolvit specialitatea de chimist va avea și calificarea de profesor de chimie. A doua calificare va fi obținută în baza faptului că la ciclul I de licență se va mai adăuga un an de studii în care va fi inclus obligatoriu modulul psihopedagogia.

Ministerul Educației a menționat într-un comunicat că proiectul noului Nomenclator nu exclude domeniul Formarea profesorilor, ci îl completează și îl îmbunătățește, ținând cont de cerințele pieței muncii.

Alexandra Barbăneagră, conferențiar universitar, spune că în acest mod studenții vor trebui să învețe cel puțin patru-cinci ani pentru a putea preda la gimnaziu și 5,5-6,5 pentru a preda la liceu, fapt care i-ar putea speria pe studenți și astfel problema lipsei cadrelor didactice se va acutiza.

Academicianul Mitrofan Chiriac a subliniat și faptul că această abordare prevede specialiști doar pe un singur domeniu de formare, ceea ce înseamnă că acești specialiști nu se vor putea angaja în sate, unde un profesor nu adună numărul necesar de ore pentru a ridica un salariu, pe când la domeniul Formarea profesorilor absolvenții aveau calificare dublă, de exemplu, profesor de chimie și biologie.

Daniela Vacarciu, directorul liceului „Vasile Alecsandri”, a explicat că nu toți specialiștii pe domenii înguste pot deveni profesori, fapt pe care l-a observat în timpul activității sale de pedagog, dar și în funcția de angajator.

În nota informativă a documentului se spune că această schimbare are ca scop asigurarea accesului extins al absolvenților la angajare și se menționează că nu sunt necesare resurse suplimentare pentru implementare, fapt cu care nu sunt de acord profesorii prezenți la conferință. Liubomir Chiriac a subliniat că se mărește numărul anilor de studii, ceea ce neapărat va aduce cu sine cheltuieli.

Ministerul spune că aceasta este o practică internațională, iar generalizarea specialităților existente în prezent le va oferi studenților mai multe calificări, adică mai multe posibilități de angajare în câmpul muncii. „Excluderea specializărilor înguste, care nu mai au acoperire pe piața muncii, este un proces firesc al evoluției societății și adaptării la noile realități. Astfel, propunerea de a stabili ca obligatorie pregătirea psihopedagogică pentru toate domeniile de formare profesională/ programele de formare profesională conexe disciplinelor şcolare este una optimă”, se arată într-un comunicat al instituției.

Un alt punct menționat de grupul de profesori prezenți ține de faptul că Hotărârea dată contravine Codului Educației și art. 12 din Legea învățământului, care arată structura sistemului de învățământ din R. Moldova, pe când Ministerul susține că noul proiect al Nomenclatorului corespunde standardelor europene, iar pe parcursul procesului de elaborare a acestuia au fost organizate mai multe ședințe cu membrii grupului de lucru, grupului de experți internaționali, cu specialiști în domeniu atât din cadrul Ministerului, cât și din universități.

Mai jos, proiectul Hotărârii de Guvern:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente