(foto) Consiliul Național al Tineretului din Moldova a atins majoratul. Ce i-au dorit absolvenții

16839740_1211317308923475_1308651825_n
Foto: CNTM

La data de 18 februarie 2017, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, organizație-umbrelă a 58 de ONG-uri de tineret din țara noastră, a împlinit 18 ani de la fondare.

Evenimentul, cu tematica balului de absolvire, a fost un prilej de întâlnire atât a partenerilor, ONG-urilor membre și voluntarilor Consiliului, cât și a comunității „Alumni” CNTM – persoanele care au stat la baza constituirii organizației, în diferite perioade de activitate a CNTM. Printre aceștia, care au fost prezenți, se numără Oleg Cernei, Antonița Fonari, Doru Curoșu, Natalia Cojocari, Daniela Sâmboteanu și Natalia Plugaru, care au vorbit despre istoria Consiliului și cum a început totul.

Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM

Tentative de a crea o platformă de tineret au existat începând cu 1996, ca la 18 februarie 1999 să aibă loc înregistrarea oficială a CNTM și care atunci cuprindea 7-8 organizații de tineret. „La acea etapă noi ne-am dorit să reprezentăm interesele tinerilor din țară, să-i facem să se unească într-o forță”, zice Antonița Fonari, una dintre absolvenții CNTM. „CNTM a reușit, în toți anii ăștia, să facă o rețea dinamică de organizații de tineri care învață să devină lideri de opinie, să poarte un dialog, să construiască ceva în comun”, adaugă Antonița.

Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM

Doru Curoșu, care a fost și președinte al Consiliului, afirmă că, datorită CNTM a învățat ce înseamnă cuvântul „tineri”. „CNTM este organizația care a sădit în mintea tuturor mesajul că noi, tinerii, într-adevăr, CoNTăM. Asta am luat eu din CNTM și asta încerc eu să promovez mai departe”, constată Doru.

Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM

Natalia Cojocari, alumni și reprezentant al Fondului ONU pentru Populație, unul dintre partenerii organizației, consideră că CNTM a reușit să se impună și să demonstreze de fiecare dată profesionalism și creativitate. „Noi, Fondul ONU pentru Populație, avem plăcerea și onoarea să-i susținem prin promovarea politicilor de tineret, în special a capacității de a ajunge la cei mai vulnerabili. Acesta este și mandatul nostru – de a oferi acestor tineri cât mai multe oportunități de dezvoltare, de acces la educație și sănătate”, afirmă Natalia.

Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM

Consiliul Național al Tineretului din Moldova este structura asociativă a 58 de organizații de tineret, ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Printre cele mai importante realizări în 18 ani de activitate ai CNTM se numără lansarea primului index de tineret, crearea primei Strategii Naționale a Tineretului, prima inițiativă de monitorizare a bugetelor locale, proiectul „Dialog Intercultural în Moldova”, campaniile de educație civică și electorală și multe altele. CNTM activează în baza următoarelor principii de organizare și funcționare: solidaritate, autonomie organizațională și funcțională, transparență, libertatea opiniei și a exprimării, eligibilitatea organelor de conducere, egalitatea deplină în drepturi a membrilor, profesionalism.

Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM
Photo Credit: CNTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente