Statul va aloca mai mulți bani pentru vaccinarea populației

a6355-vaccin2

Bugetul destinat pentru imunizarea populației împotriva bolilor infecțioase va crește constant. În acest scop, statul va aloca peste 40 de milioane de lei în următorii trei ani, cu circa 12 milioane de lei mai mult decât în prezent. Subiectul a fost discutat astăzi, 17 februarie, în cadrul Dialogului de politici ”Programul Național de Imunizări. Durabilitatea financiară și legislativă”, organizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Sabin Vaccine Institut.

La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, profesori universitari, medici, experți naționali și internaționali în domeniul imunizării, precum și parteneri de dezvoltare.

Președinta Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, s-a arătat convinsă, invocând statisticile naționale și internaționale, de efectele benefice ale unui proces național bine organizat de imunizări. În opinia politicianului, aceasta ar fi o investiție și o intervenție publică cu randament maxim, cu un impact social și economic vizibil asupra familiilor, comunității şi populației.

„În Republica Moldova procesul de imunizări a fost întotdeauna recunoscut ca o prioritate pentru sănătatea publică, fapt, care privit printr-o retrospectivă mai îndelungată, a adus rezultate vizibile. Totuși, provocările în acest domeniu rămân încă persistente, printre care propaganda antivaccinare, durabilitatea financiară a programelor, necesitatea continuă a unor noi resurse umane instruite, etc. Toate acestea impun continuarea și consolidarea eforturilor tuturor actorilor, care pot și trebuie să contribuie la implementarea cu succes a procesului de imunizare în țara noastră”, a declarat Oxana Domenti.

Președinta comisiei pentru sănătate a trecut în revistă cadrul legislativ, care reglementează profilaxia maladiilor şi imunizarea populației. Oxana Domenti a dat asigurări că parlamentarii sunt dispuşi să discute despre eventuale modificări legislative, care ar contribui la atingerea necondiționată a obiectivelor Programului Național de Imunizare.

Specialiștii au precizat că vaccinarea populației trebuie să rămână în continuare o măsură obligatorie, așa cum prevede legislația țării. În contextul implementării cu succes a Programului Național de Imunizări, a fost propusă stabilirea unei colaborări între instituțiile statului și societatea civilă. De asemenea, experții și oficialii au concluzionat că este necesar de a identifica posibilități suplimentare de finanțare a acțiunilor stipulate în Program.

”Vaccinarea nu este doar o injecție, ci o măsură de profilaxie. Pe termen de lungă durată, aceasta reduce din povara financiară, provocată de tratamentul maladiilor. Asta ne-a determinat ca în 2016 să recurgem la mecanisme internaționale de procurare a vaccinurilor, care sunt mai avantajoase. Datorită susținerii UNICEF, putem beneficia de vaccinuri calitative, mai ieftine și precalificate de OMS”, a subliniat Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății.

Guvernul a aprobat, anul trecut, al cincilea Program Național de Imunizări, care prevede vaccinarea populației în proporție de 95 la sută, până în anul 2020.

Imunizarea este cea mai eficientă metodă de a preveni bolile infecțioase, complicațiile maladiilor transmisibile şi decesele premature. Potrivit OMS, trei milioane de oameni din întreaga lume sunt salvați, în fiecare an, datorită vaccinării.

În Republica Moldova, datorită programelor naționale de imunizări implementate în ultimii ani, a fost eliminată poliomielita. De asemenea, rata copiilor bolnavi de hepatita virală B a scăzut de peste 20 ori. În același timp, sunt raportate tot mai puține cazuri de difterie, tuse convulsivă și tetanos, iar rata copiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente