Moldovenii vor beneficia de mai multe medicamente compensate în 2017

______toshibeng_______15_2_2017_16_38_47_353

Anul acesta cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de mai multe medicamente compensate decât în 2016. În acest scop, statul va aloca cu 20 de milioane de lei mai mult, față de anul trecut. În total, în 2017 vor fi eliberate preparate terapeutice compensate în valoare de 522 de milioane de lei.

Lista medicamentelor compensate a fost dublată anul trecut și include 140 de titluri de preparate. Ca urmare, mai mulți cetățeni au avut acces la tratamente compensate, de la începutul lunii octombrie 2016.

Astfel, în premieră, anul trecut, au fost compensate medicamentele pentru copiii de până la 18 ani într-un cuantum de o 100 procente.

Totodată, pentru prima dată a fost inclus în lista medicamentelor compensate și preparatul Interferon, recomandat pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor respiratorii. În total, medicii de familie și pediatrii au prescris aproximativ 55 de mii de rețete cu acest preparat.

De asemenea, în acest interval de timp, de tratamentele compensate la domiciliu și în instituțiile medicale au beneficiat aproximativ 230 de mii de pacienți. Printre beneficiari s-au numărat și 150 mii de copii, inclusiv 90 mii de copii cu infecții respiratorii acute.

Medicamente compensate au mai primit aproximativ 6000 bolnavi de astm bronșic și 400 de mii de persoane cu afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, 91 800 pacienți cu diabet zaharat, dintre care circa 14 000 dependenți de insulină, au beneficiat gratuit medicamente din partea statului. În același timp, 14 milioane de lei au fost atribuite tratamentului maladiilor rare.

În total, pentru medicamentele compensate au fost alocate, anul trecut, 502 de milioane de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente