Moldovenii cu cetățenie română vor putea călători în Canada fără vize începând cu acest an

canada-landscape-map-wallpaper-3

Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, care va da posibilitatea cetățenilor români să călătorească fără vize în statul nord-american, a fost aprobat miercuri cu o majoritate covârșitoare în Parlamentul European, scrie digi24.ro.

Acordul trebuie să fie ratificat la nivelul fiecărei țări UE, însă unele preveri intră în vigoare înainte de încheierea procedurii, de la 1 aprilie. Astfel, ridicarea vizelor pentru români intră în vigoare, parțial, încă de la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză. Ei pot intra liber în Canada de la 1 mai. Apoi, de la 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada.

CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles după adevărate peripeții în negocieri. Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, doar ca mai apoi să cedeze. Tot în cadrul acestor tratative România și Bulgaria au obținut eliminarea vizelor pentru cetățenii lor. Acest lucru va avea loc în două etape: de la 1 mai vor putea călători fără restricții cei care au mai avut vize, iar din 1 decembrie, toți ceilalți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente