De la participant, la mentor: Un fost concurent Diamond Challenge Moldova vrea să dezvolte competiția și în Armenia

1
Foto: Liviu Moșnoi/Arhiva personală

Liviu Moșnoi este un tânăr din Chișinău, care studiază în prezent la Colegiul Internațional UWC Dilijan din Armenia. Pasiunea pentru antreprenoriat a dezvoltat-o participând la a doua și a treia ediție Diamond Challenge Moldova. Competiția l-a marcat atât de mult, încât a continuat să-i promoveze principiile și în Armenia.

#diez a mai vorbit cu Liviu și cu alte ocazii, din care am aflat cum a reușit să devină bursier UWC. Citiți aici un interviu anterior. Entuziasmul de a se dezvolta l-a condus și către un stagiu de două săptămâni la Yale. Ne-a povestit aici despre această experiență.

Între timp, a continuat să-și dezvolte interesul pentru antreprenoriat  și a fondat un club de antreprenoriat social în Armenia. „În cadrul clubului am avut scopul să-mi împart cunoștințele în domeniu cu restul colegilor și cu alți membri din comunitate, care nu au acces la o educație antreprenorială. Ulterior, pentru a învăța într-un mod mai practic, am decis să participăm la competiția Social Virtual Track de la Diamond Challenge”, povestește el.

Astfel, toți membrii clubului au fost repartizați în patru echipe participante, Liviu fiind mentorul lor. După două luni de muncă asiduă, efortul a fost recompensat când două dintre echipe au trecut în etapa semifinală, o etapă pe care doar șase echipe au depășit-o la nivel internațional. „Acestă victorie reprezintă o valoare personală pentru mine, știind că în trecut nu am izbutit să depășesc etapa națională din Moldova ca participant, iar acum am reușit să ghidez două echipe ca mentor.” Tânărul spune că nu se oprește aici, dar că planifică să fondeze o etapă națională de Diamond Challenge în Armenia, care le va oferi tinerilor de acolo posibilitatea să învețe și să practice antreprenoriatul. „Astfel, în termen lung, sper să obținem o schimbare socială pozitivă prin intermediul educației”, spune el.

La a doua ediție a competiției Diamond Challenge Moldova, Liviu a participat alături de Arina Livadari. Arina și Liviu își doreau să dezvolte o aplicație pentru smartphone, care ar oferi posibilitatea pasagerilor și șoferilor să se găsească între ei mai ușor, atunci când au o destinație comună. Astfel, toată lumea are de câștigat, spuneau tinerii: „șoferii economisesc bani, iar pasagerii călătoresc mai confortabil și mai rapid”.

 

105

La a etapa a treia a ediției naționale Diamond Challenge, Liviu a făcut parte din echipa ARTA, care a venit cu o soluție inovativă pentru tinerii artiști din R. Moldova. Liviu, alături de Cătălina Bucos și Nicoleta Zagorodniuc, a elaborat un proiect prin care-și propunea să ajute artiștii locali. Acesta presupunea o galerie de artă online specializată în comercializarea picturilor tinerilor artişti. Ulterior, proiectul s-a realizat sub egida LeaderSHE.

Anul acesta, competiția Diamond Challenge Moldova a ajuns la a patra ediție. Pentru prima dată, concursul a avut două categorii: Business Concept și Social Venture. Echipele câștigătoare sunt „Candles for Moldova” și „Safe Yard”. Detalii despre acestea, dar și despre planurile proiectului Diamond Challenge aflați dintr-un reportaj video realizat în cadrul campaniei #diez „Unde-s tinerii”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente