Achitările cu instrumente de plată electronică devin tot mai populare în rândurile moldovenilor

card
Foto: PC: stirileprotv.ro

Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-a menținut în 2016 tendința din ultimii șase ani de creștere puternică și a depășit 3,25 miliarde de lei, cu peste 1,2 miliarde mai mult față de anul precedent. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în anul trecut cu 57 la sută comparativ cu 2015, triplu peste media pieței, menționează MOLDPRES.

Este al șaselea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic și au ajuns la o pondere de 9,3 la sută din totalul tranzacțiilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 3 miliarde 253 de milioane de lei, de 3,7 ori mai mult decât acum cinci ani.

Fiecare a treia operațiune în anul trecut au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 28,5 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături, cu peste 10 mii mai multe decât în anul 2015.

Creșterea achitărilor cu instrumente de plată electronică este apreciată de experți drept una impresionantă. Un număr de peste 15 mii de POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor 1,5 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul anului 2016, potrivit datelor Băncii Naționale. Doar în anul trecut au fost instalate aproximativ 3 mii de POS terminale.

Populația însă mai continuă să folosească cardurile în special pentru a scoate bani din bancomat. Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut în anul 2016 cu peste 6 miliarde de lei faţă de anul precedent şi a atins cifra de 38,3 miliarde de lei, din care peste 90 la sută reprezintă retragerile de numerar prin bancomate.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendințele din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești au crescut cu 24,9 la sută, până la 3,9 miliarde de lei, iar 84 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente