Mergi în weekend la un spectacol de improvizație neobișnuit. Unde și când va avea loc

bas_1 (1)

Studioul teatral de improvizație ZAO prezintă un spectacol neobișnuit – „Basyo. O călătorie scurtă”. Prezentarea va avea loc în incinta localului „Pesok”, strada Mit. Dosoftei 89, cu începere de la ora 18.30 până la 20.30. Autorul proiectului și regizorul este Elena Kușnir. Alături de Basyo călătoresc actorii: Natalia Britcova, Natalia Zdibneac și Serghei Reulet. Intrarea la eveniment va costa 30 de lei și se va face cu programare la numărul de telefon 078 280 708.

„Călătoria lui Basyo a durat mult. Ani de zile el i-a petrecut călătorind, privind lumea din jur, învățându-i pe toți doritorii arta de a compune hokku. Pe oricine. Fie că era un curtean, un bucătar sau un țăran. Și cu cât mai mult dura călătoria sa, cu atât mai scurtă și sigură devenea calea pe care el o deschidea în poeziile sale.

Hokku lui Basyo este cea mai scurtă călătorie spre infinit. Doar trei rânduri aruncate deasupra liniștii.

În cazul dat noi avem opt mono-spectacole scurte, câte două poezii pentru fiecare anotimp. În proiectul nostru participă trei actori care joacă câte două-trei personaje. Fiind foarte diferite, acestea sunt legate cu faptul că trec printr-o situație asemănătoare. Fiecare dintre ei este singur, într-o stare complicată.

Ca rezultat apare o rugăciune inconștientă. Sau conștientă, deși stranie, fiindcă această rugăciune reprezintă hokku. Personajul începe să pronunțe textul pur mecanic sau intenționat… ca să se ușureze, pentru a spune măcar ceva…

Totuși la rugăciune vine un răspuns. Sentimentele își schimbă direcția, iar mai departe omul se isprăvește cumva cu intervenția dată. O primește sau dimpotrivă, nu e de acord cu ea sau încearcă s-o accepte. Pentru noi e important să vedem cum asta se petrece, de fapt. Prin ce căi stranii vine salvarea în lume.

Din ce motiv am implicat în jocul nostru anume textul dat? Deoarece hokku lui Basyo cu adevărat curajos recuperează conexiunea adâncă dintre lume și om. Fiecare din este egal cu lumea, iar totul nu e în zadar. Și orice pas spre întregul ăsta, chiar și cel mai mic pas, neobservabil de nimeni, are rost. Orice pas e pas.

În jocul nostru nu degeaba se oglindește faptul că orice mișcări ale sufletului, chiar și unele inconștiente sau neauzibile, duc la schimbarea realității. Spre un nou început. Spre sfârșitul jocului scena devine goală. Rămâne doar ceea ce nu dispare niciodată. Ca rezultat – toți eroii noștri, conștient sau inconștient, recuperează realitatea cea fină ca pe un punct de sprijin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente