(vox) Balul de absolvire, în viziunea liceenilor: O tradiție semnificativă sau una învechită?

1_1

Balurile de absolvire sunt o tradiție răspândită pe larg în Moldova și cu fiecare an, acestea devin tot mai originale și mai grandioase. Dar odată cu luxul, cresc și prețurile, ceea ce îi pune pe gânduri pe viitorii absolvenți. Este balul de absolvire un eveniment indispensabil pentru a marca trecerea anilor de liceu sau un obicei costisitor, învechit și deloc rentabil? Iată ce cred elevii claselor a 12-a.

Renata_IonițăRenata Ioniță

Frumusețea e în simplitate. Balul, fără pic de îndoială, e un eveniment și o tradiție unică, dar totuși cred că este esențială păstrarea unei culturi mai modeste, ca să rămână un eveniment de suflet, unde buna dispoziție nu se echivalează cu sacul de bani. Consider că e vitală o schimbare a mentalității oamenilor în privința balurilor, și, respectiv, valorile sociale trebuie redirecționate spre un grad mai înalt de spiritualitate și nu materialism.

 

Vlaicu_MotrescuVlaicu Motrescu

Balul cu siguranță e o tradiție frumoasă, dar, câteodată, și tradițiile trebuie puse sub semnul întrebării. Eu prefer să merg în vacanță peste hotare. E mai logic să petreci câteva zile distrându-te, decât o singură noapte. Alții deja fac cum doresc.

 

 

Irina_PuriciIrina Purici

Consider că balul de absolvire este un eveniment deosebit pentru fiecare licean, totuși, 12 ani de liceu e un număr impunător. Elevii sunt fericiți când scapă de examene, dar, cu timpul, îi cuprinde nostalgia, copleșindu-i cu cele mai plăcute amintiri despre anii de liceu… de aceea sunt de părerea că anume acest eveniment este una dintre cele mai memorabile seri din viața unui elev.

 

 

Paul_FucarevPaul Fucarev

Vorbind din prisma conceptului balului de absolvire, cred că este un eveniment important în viața fiecărui elev, devenit deja absolvent. În acea zi e posibil să mă văd pentru ultima oară cu acei oameni pe care îi numeam timp de 12 ani colegi, și în același timp, profesorii își iau rămas bun de la elevii lor. Balul nu trebuie văzut ca o cheltuială de bani. În viitor, asta nu va însemna nimic. Importante sunt emoțiile trăite în acea seară când petreci ultima zi de licean.

 

Cristina_Tocari

Cristina Tocari

După cum spun legendele, această petrecere marchează semnificativ anii de liceu. Personal, sunt de acord cu un final sărbătorit alături de oamenii cu care am lucrat umăr la umăr timp de trei ani, doar că trebuie să ne mai gândim cum o facem. La sigur vom avea și noi un Bal de Absolvire, doar că vom încerca să ieșim din tiparele tradiționale la nivel de organizare și investiții.

 

 

Dumitru_CiobanuDumitru Ciobanu

Consider că balul de absolvire e o festivitate specială, care ne oferă ocazia de a petrece o ultimă seară alături de oamenii care ne-au înconjurat în anii de școala. E un prilej frumos de spune un „mulțumesc” profesorilor, care ne-au oferit cunoștințele lor, părinților, care mereu ne-au îndrumat, colegilor care ne-au făcut anii de liceu mai memorabili și, de asemenea, un prilej de a savura ultimele clipe împreună. Pot spune că sunt un adept al unor astfel de festivități deoarece e un obicei minunat, care ne încheie viața de liceeni pe o notă plăcută.

 

Carolina_CicatiCarolina Cicati

În multe cazuri, balul de absolvire se transformă dintr-un eveniment destinat amintirilor din anii de liceu într-o seară în care școlile concurează prin localul ales, iar absolvenții, prin vestimentația aleasă. Consider că ar trebui schimbată concepția balului, încât să fie un eveniment nu prea sofisticat din punct de vedere logistic, ci să fie memorabil prin activitățile ce au loc, discuțiile între participanți şi memoriile din școală.

 

Dragoș_PînzaruDragoș Pînzaru

Cred că balul de absolvire e o încheiere festivă a unei etape care are un rol substanțial în formarea fiecărui om ca personalitate. Balul de absolvire e ultima oportunitate de a simți spiritul clasei în care ai „trăit” ani întregi, persoanele cu care ai avut onoarea să comunici, lucrezi și prietenești. Următoarele întâlniri ale absolvenților nu vor fi la fel de pline de emoții de nostalgie și bucurie, de aceea noi trebuie să aniversăm și să petrecem bine ultima zi a integrității noastre ca o clasă.

 

Vladislav_MotîngaVladislav Motînga

Privind balul de absolvire din perspectiva unui eveniment „important” în viața oricărui elev, este necesar să menționăm părțile profund negative ale acestuia. În opinia mea, balul de absolvire reprezintă un eveniment ce necesită cheltuieli excesive și inutile. De asemenea, în cadrul organizării balului de absolvire apar divergențe între colegi și între părinții elevilor, astfel, situațiile de conflict devin imposibil de evitat și se creează o atmosferă extrem de tensionată în cadrul colectivului. De altfel, această sărbătoare nu garantează unitatea și coeziunea colectivului în cadrul celebrării, care, de fapt, reprezintă scopul de bază al organizării festivității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente