La Chișinău va avea loc un atelier de istorie orală – „Lăsăm strămoșii să vorbească”

festival

Dacă vrei să afli mai mult despre istoria deportărilor în Moldova ești invitat la atelierul „Lăsăm strămoșii să vorbească” – atelier de istorie orală, care se va desfășura pe 21 februarie 2017, ora 10:00, în sala de conferințe a Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală.

Evenimentului are ca scop lansarea unei serii de workshop-uri, expoziții și activități, în care participanții și experții vor discuta despre definiția istoriei orale ca metodă de lucru, despre importanța acesteia pentru conservarea trecutului și modul în care se efectuează în mod eficient istoriile orale, sub ghidarea expertului. Tema evenimentului, dar și cea a atelierelor ce urmează după este centrată pe era deportărilor din perioada sovietică.

Workshop-urile vor fi constituite din 3 părți:

#1. Explicarea metodei istoriei orale și a cercetărilor și lucrările făcute prealabil;
#2. Modul de lucru, cum se efectuează eficient istoriile orale;
#3. Procesul de intervievare și de promovare a istoriilor orale.

După primul eveniment, atelierele de lucru vor avea loc pe tot parcursul anului, ca o modalitate de a continua instruirea participanților, de dezvolta istoriile orale și de a expune lucrările în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, sau festivale precum MOLDOX.

La atelier sunt invitați experți care au acumulat experiență pe teren si cercetare în domeniul istoriei. Ei vor lumina diferite muchii ale fenomenului Istorie Orală – Deportările din 1941- 1951 din Basarabia:

# Varvara Buzilă – Etnograf, secretar științific la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală;
#Anatol Petrencu – Doctor în istorie, membru în Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova;
#Nicolae Pojoga – Fotograf, membru al Comisiei pentru Libertate a Presei;
#Viorica Olaru – Doctor în istorie, expert în fenomenul deportărilor (www.deportari.md).

Istoria orală este colectarea și studierea informațiilor istorice folosind înregistrări ale interviurilor cu martori oculari ale evenimentelor din trecut, importante pentru prezent și mai ales pentru viitor. În acest mod, istoria poate fi folosită pe larg de către guverne și cercetători pentru a păstra nu numai istoria unei țări, dar și ideile în baza cărora a fost scrisă istoria.

Proiectul „Istorie orală” are drept scop sensibilizarea opiniei publice referitor la importanța arhivării memoriilor foștilor deportați, care din cauza vârstei înaintate trebuie ascultați acum, înregistrați cu video și audio.

Pentru mai multe detalii despre eveniment accesați pagina evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente