(foto) Dodon, la Bruxelles: „După semnarea Acordului de Asociere situația s-a înrăutățit”

1

Igor Dodon a avut o întrevedere la Bruxelles cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, în cadrul căreia au făcut schimb de opinii cu privire la situația curentă și nemijlocit relațiile dintre UE și Republica Moldova.

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că a menționat în cadrul întrevederii că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit: „Aici mă refer atât la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media”.

Șeful statutului a reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, el în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

Șeful statului a mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat Republicii Moldova în ultimii opt ani, dar a exprimat și regretul asupra faptului că această asistență nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. „Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului”, notează președintele.

Igor Dodon a cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere: „Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii”.

Igor Dodon mai are planificate întrevederi și cu Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinta Comisiei Europene, dar și cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene și cu Jens Stoltenberg, secretar general NATO.

2

3

4

5

6

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente