Cinci motive ca să aplici la o universitate din străinătate cât mai devreme posibil

university-of-oxford-university-church-st-mary
Foto: Oxford, Marea Britanie - University Church of St Mary the Virgin

Studiile în străinătate le trezesc elevilor multe confuzii și întrebări. Pentru că este practic imposibil să cunoști răspunsul la fiecare dintre ele, vă îndemnăm să începeți procesul aplicării la studii peste hotare cât mai devreme posibil, pentru a avea suficient timp pentru informare, pregătire, îndeplinirea cerințelor necesare și pentru a nu nimeri în situații care ar putea pune în pericol viitorul vostru.

Dat fiind faptul că admiterile la studii în străinătate sunt atât de complexe și nuanțate, primul și cel mai important lucru este informarea, cu cât mai informați sunteți, cu atât mai bine vă veți descurca cu toate cerințele, termenii limită, actele spre prezentare, examenele de admitere, testele de certificare a competențelor lingvistice, ofertele de burse etc. Respectiv, odată cu trecerea la treapta liceală de învățământ preuniversitar, trebuie să începeți pregătirile. În cazul ideal, clasa a 10-a trebuie să fie perioada în care vă informați cu privire la toate căile posibile pe care ați putea merge după absolvirea liceului, pentru ca la sfârșitul anului să aveți un algoritm bine stabilit, conform căruia veți acționa în timpul clasei a 11-a. Respectiv, primul semestru al ultimului an de liceu se dedică aplicărilor propriu-zise, plus ceva timp de rezervă pentru orice eventualitate.

Pentru a vă convinge, am selectat cinci motive din care ar trebui să începeți pregătirea pentru a aplica la studii superioare în străinătate cât mai devreme posibil.

#1. Este bine să aveți mereu un plan B conform căruia să acționați în caz că au apărut dificultăți cu aplicarea la instituțiile alese în primul rând. Deciziile luate cu privire la acestea devin tot mai puțin și mai puțin sigure, odată cu dezvăluirea detaliilor ce vizează studiile, acomodarea, aspectul financiar etc. Fiți gata ca în cazul apariției unor impedimente în procesul aplicării la o oarecare facultate să puteți cu ușurință lua o altă cale, alegând o altă universitate sau chiar altă țară. Pentru asta e bine să fiți la curent nu doar cu oportunitățile ce vă interesează în primul rând, ci și cu cele care le-ar putea înlocui.

 

University of Michigan, SUA
University of Michigan, SUA

#2. Termenii limită de admitere la studiile superioare peste hotare variază foarte mult. Spre exemplu, universitățile din Statele Unite își încheie perioada de admitere pe 1 ianuarie, Olanda – în perioada ianuarie – mai, Marea Britanie – octombrie – ianuarie, Franța – de obicei 22 ianuarie etc., în funcție de regulamentul fiecărei universități. Totodată, unele instituții practică admiteri îndelungate, compuse din mai multe etape (interviuri, examene de admitere etc.). Respectiv, majoritatea elevilor aplică la studii în străinătate în timpul primului semestru al clasei a 12-a sau imediat după finalizarea acestuia, iar în cazurile cu interviuri și selecție pe etape, aplicările pot dura mai mult de o lună. Așa că fiți gata să oferiți timpul necesar pentru a trece cu succes prin toate încercările.

#3. Există probabilitatea (și e una foarte înaltă) că veți avea nevoie de cetățenia unui stat european, iar dobândirea acesteia este un proces îndelungat și uneori anevoios, cu multe detalii imprevizibile, care vă pot juca o farsă rea în momentul aplicării. Respectiv, cu cât mai devreme vă informați despre cerințele la acest capitol ale universităților la care urmează să aplicați, cu atât mai puține surprize veți avea de întâlnit pe parcurs. N.B.: Chiar dacă unele instituții acceptă cetățeni ai Moldovei ca studenți internaționali, cetățenia sau viza de reședință în unul dintre statele europene vă poate oferi accesul la burse, credite, granturi, facilități sociale etc. De exemplu, în Olanda studiile pentru cetățenii statelor membre UE costă de două ori mai puțin, aceștia fiind capabili să ia un credit avantajos; guvernul Marii Britanii de asemenea oferă credite pentru studenții europeni cu minim trei ani de reședință pe teritoriul Europei; iar în Franța, cu pașaportul european se poate aplica pentru o bursă sau pentru facilități privind locuința pe termenul studiilor.

 

University of Newcastle
University of Newcastle, Marea Britanie

#4. Orice universitate de peste hotare va cere o certificare a competențelor lingvistice la limba de predare. Testele pe care va trebui să le susțineți (destul de costisitoare) necesită multă pregătire și evident, nu poate fi exclusă probabilitatea că nu se vor susține cu succes din prima încercare. De obicei, timpul de la înscrierea la un astfel de test până la afișarea rezultatelor variază între una și două luni (în caz că nu se fac cursuri de pregătire), iar în momentul aplicării, elevii din clasa a 12-a rareori dispun de acest timp. Așa că, o rezervă de timp pentru o susținere repetată a unui astfel de test este colacul de salvare în caz de insucces dintr-un oarecare motiv. Unii studenți au fost chiar nevoiți să rescrie aceste teste din cauza cetățeniilor diferite indicate în certificatul obținut în urma susținerii. Fiți atenți la astfel de controverse. Pe lângă testele de limbă, unele universități cer susținerea unor examene diferite, care de fapt înseamnă și mai multă responsabilitate la capitolul time management, ex.: SAT pentru universitățile din Statele Unite.

#5. La multe facultăți cu program specific (arhitectură, design, artă etc.) se cere prezentarea unui portofoliu cu propriile lucrări, iar admiterile sunt pe bază de concurs, respectiv, în momentul aplicării la studii în astfel de domenii, fiți siguri că aveți la îndemână o colecție de lucrări demnă de toate laudele comisiei de admitere.

 

McGill University, Canada
McGill University, Canada
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente