Astăzi este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Cancerului: „Eu pot. Noi putem”

ziua-mondiala-impotriva-cancerului
Foto: someseanul.ro

Ziua Mondială de prevenire a cancerului, marcată anual în toată lumea la 4 februarie, se desfășoară în acest an sub genericul „Noi Putem. Eu pot” – cu scopul de a reduce mortalitatea și morbiditatea prin cancer. Această zi este ocazia ideală pentru mobilizarea eforturilor comune de a contribui la sporirea gradului de conștientizare a publicului și autorităților pentru a întreprinde măsuri eficace de prevenire, depistare precoce și tratament al cancerului.

În prezent peste 8,2 milioane de oameni decedează anual în lume din cauza cancerului, dintre aceştia, 4 milioane decedează prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani). Se estimează, că decesele din cauza cancerului vor continua să crească, și către 2030 vor atinge circa 13,1 milioane de decese anual.

Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese anual, cancerul reprezintă a 2-a cauză importantă de morbiditate şi mortalitate în Europa. Cele mai multe decese sunt cauzate de cancerul pulmonar, gastric, de ficat, de colon și sân.

Aproximativ 30% din decesele de cancer sunt cauzate de cinci factori de risc principali, care sunt asociați cu comportamentul, cum ar fi: alimentația nesănătoasă, indicele de masă corporală mare, consumul insuficient de fructe și legume, lipsa de activitate fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool. Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer, ceea ce duce la 22% din decesele de cancer total și 71% din decesele de cancer pulmonar la nivel mondial.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 48000 de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer în prezent, iar peste 6000 de bolnavi decedează anual din această cauză. Bolile oncologice se situează în topul priorităților pentru sistemului național de sănătate, deoarece cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.

Deşi incidenţa prin cancer (depistarea cazurilor noi) este la un nivel mai jos, decât media europeană, totuși se menține o creştere continuă a acestui indicator: de la 193,4 cazuri noi la 100 mii populaţie în a.2005 – la 266,4 cazuri în a.2015. Pe primul loc după incidenţă în anul 2015 îi revine cancerului glandei mamare (21,7 cazuri), cancerului de piele (19,7 cazuri la 100 mii populaţie), hemoblastozelor (11,7 cazuri la 100000 populație) și cancerului de col uterin (9,2 cazuri).

La bărbați prevalează cancerul pulmonar cu 14,8%, cancerul colorectal – 13,3%, cancerul prostatei cu – 9,3%. Dintre localizările de bază ale tumorilor maligne la femei prevalează cancerul de săn cu 21,7%, cancerul colorectal – 11,7%, cancerul de piele -10,2%.

Nivelul mortalităţii prin cancer în Republica Moldova este destul de înalt – rata standardizată a mortalităţii (RSM) (2015) pentru toate tipurile de cancer a constituit 136,9 decese la 100 mii populaţie. Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului (836 decese), urmat de cancerul pulmonar (775 decese), cancerul glandei mamare (678 decese) și cancerul stomacal (389 decese).
Printre factorii de risc pentru cancer cu o pondere înaltă la noi în țară se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea de tip 2, alimentația nesănătoasă, activitate fizică limitată, expunerea excesivă la diferiți factori cancerigeni, etc.

De menționat, că mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sănătoase. Recomandările specialiștilor se axează pe adoptarea unei diete sănătoase pe tot parcursul vieții, promovarea unui mod activ, renunțarea la deprinderile nocive, vaccinarea împotriva infecțiilor cauzate de papiloma virusului uman și virusul hepatitei B, controlul riscurilor profesionale la locul de munca, reducerea expunerii la soare, etc.

Desfășurându-se sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot”, Ziua Mondială de prevenire a cancerului explorează diferite acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului. Aşa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor şi comunităţilor.

Noi putem: să schimbăm percepțiile, să creăm medii sănătoase, să îmbunătățim accesul la îngrijiri oncologice, să formăm personal competent în oncologie, să influențăm schimbarea politicilor, să încurajăm investițiile în lupta împotriva cancerului, să colaborăm pentru un impact mai puternic.

Eu pot: să aleg un stil de viață sănătos, să înțeleg că depistarea precoce salvează vieți, să solicit sprijin și să-i sprijin pe alții, să – mi controlez boala, să iubesc și să fiu iubit, să fiu eu însumi, să revin la muncă, să împărtășesc povestea mea, să vorbesc deschis.

Ziua Mondiala de prevenire a cancerului este o inițiativă a Uniunii Internațională de Combatere a Cancerului (UICC), organizație neguvernamentală, ce uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare și susținută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente