Suspendarea pe patru ani și întoarcerea medaliei olimpice! Decizia luată în cazul lui Serghei Tarnovschi

Tarnovschi-Serghei

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova și Federația Națională de Caiac-canoe au fost informați oficial despre decizia comisiei antidoping a FIC cu privire la cazul lui Serghei Tarnovschi.

Comisia FIC a ignorat argumentele de apărare prezentate de sportivul Serghei Tarnovschi și avocatul său în cadrul ședinței care a avut loc pe data de 24 noiembrie 2016, la Baku, Azerbaidjan.

Conform deciziei, sportivului Serghei Tarnovschi îi sunt impuse următoarele sancțiuni:

  • În conformitate cu Regulile Anti-Doping a FIC, articolul10.2.1 Perioada de ineligibilitate a sportivului este de patru ani.
  • Discalificarea rezultatelor obținute din data în care a fost colectată proba pozitivă (08 iulie 2016).

Conform articolului 13 a Regulilor Anti-Doping a FIC, Serghei Tarnovschi dispune de dreptul legal de a apela la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv din Lozana, în decursul a 21 de zile de la momentul recepționării acestei decizii.

Luând act de situația creată, Federația Națională de caiac-canoe a comunicat că sportivul Serghei Tarnovschi și avocatul său Paul Green au hotărât să apeleze la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a contesta decizia FIC în termenii legali stabiliți.

Federația Națională de Caiac-Canoe a menționat că avocatul Paul Green a specificat că „sportivul Tarnovschi va ataca imediat decizia FIC de a fi sancționat pe o perioadă de 4 ani și de a se retrage medalia olimpică de bronz. El are argumente pertinente și probe sustenabile pentru a avea câștig de cauză deoarece decizia FIC nu se încadrează în parametrii legali stabiliți de CAS pentru așa gen de abateri.

Sportivul Tarnovschi conștientizează că a consumat neintenționat o substană interzisă dintr-un supliment contaminat și că trebuie să fie sancționat respectiv. Codul Mondial Anti-Doping cere în asemenea situație ca sancțiunea să fie corelată cu cazurile altor sportivi care au comis același grad de vinovăție.

Astfel, sancțiunea corectă ar trebui să implice o pedeapsă de câteva luni, dar nici într-un caz de 4 ani. În asemenea context, sportivul trebuie să păstreze și medalia olimpică. Sportivul Tarnovschi își exprimă certitudinea că CAS va aplica legea corespunzător în cazul său și că va fi sancționat corect.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente