Polina Ceastuhina, președinta GENDERDOC-M, despre stereotipurile de gen, identificarea socială și sexuală

12509183_10206076969866063_7353157544931819999_n
Foto: Facebook / Polina Ceastuhina

Polina Ceastuhina, noua președintă a organizației care reprezintă și apără drepturile persoanelor LGBT din Moldova, a postat recent un articol pe blogul său în care menționează că prietenii săi au fost întrebați de mai multe ori dacă Polina este lesbiană. Tânăra a hotărât să explice de unde vin aceste întrebări, dar și care sunt motivele pentru care oamenii fac presupuneri și judecă.

Principalul argument enunțat de obicei este: Polina arată ca o lesbiană. Această argumentare este o mică radiografie a cunoștințelor societății noastre în domeniul identității de gen, exprimării de gen și orientării sexuale. Pentru că oamenii care declară acest lucru sunt deseori oameni cu joburi faine și cu educație din vest. Din păcate ideile cu care suntem crescuți despre femei și bărbați sunt înrădăcinate mult mai adânc decât câțiva ani în Vest ar putea înlătura”, susține Polina.

Aceasta menționează că astfel de idei sunt bazate pe sistemul binar al genului, reieșind din binaritatea opțiunilor biologice: feminin și masculin (deși al treilea gen din punct de vedere legal apare tot mai des ca opțiune în mai multe țări dezvoltate ale lumii), și pe matricea heteronormativității, care prescrie femeilor și bărbaților un set de caracteristici și comportamente care se clasifică în masculine și feminine, și de obicei sunt extrem de rigide și diametral opuse.

 

Photo Credit: Facebook / Polina Ceastuhina
Photo Credit: Facebook / Polina Ceastuhina

Nu toate persoanele care sunt născute cu sex biologic feminin se identifică femei. Nu toate persoanele care s-au născut cu sex biologic feminin și se identifică ca femei – se exprimă într-un mod tradițional feminin. Nu toate persoanele care s-au născut cu sex biologic feminin, se identifică ca femei și se exprimă într-un mod tradițional feminin –  iubesc bărbați”.

Polina menționează că este femeie cisgender, adică se identifică social ca fiind femeie, însă exprimarea sa de gen este androgenă: „Sunt zile când mă simt confortabil în rochie și fuste, și cum zice mama “сегодня ты девочка” și sunt zile când mă simt confortabil în blugi lați și батник adidas, și mama zice “опять ты мальчик сегодня”. Personalitatea mea combină atât caracteristici feminine cât și cele masculine. Personal nu cred că masculinitatea și feminitatea sunt reciproc excluse, ci mai degrabă că fiecare din noi este o combinație din acestea două. Cum eu îmi exprim genul nu are nicio treabă cu sexul biologic a persoanei pe care eu o iubesc. Deci argumente gen “arată ca o lesbiană” sunt cel puțin ‘none of your business’  și cel mult ignorante”.

Potrivit tinerei, viziunea majoritară a societății despre feminitate și masculinitate sau despre cum trebuie să fie o femeie sau un bărbat este una limitată: „Data viitoare când vorbești cu o persoană de gen feminin nu presupune că persoana dată este neapărat heterosexuală. Data viitoare când comunici cu o persoană de gen masculin care-și exprimă genul cu caracteristici feminine, nu presupune că persoana dată este neapărat homosexuală. Data viitoare când întâlnești o persoană care-și exprimă genul într-un mod neclar pentru tine, nu presupune identitatea acestei persoane, ascultă, acceptă și fii empatic/ă. Data viitoare când citește un articol despre cum trebuie să fie o femeie sau un bărbat, astfel abordând aceste două grupuri de identități atât de monolitic și hegemonic – roll your eyes and call it bullshit,  pentru că nu există o listă exhaustivă și corectă cum să fii femeie sau bărbat. E timpul să ne educăm în domeniul identității de gen, exprimării de gen și orientării sexuale, pentru că viitorul e queer, cât de mult nu s-ar opune anumite persoane”.

Pentru Polina Ceastuhina susținerea comunității LGBT împreună cu activismul feminist sunt o luptă pentru dreptul persoanelor să se identifice și să-și exprime genul în modul cel mai corect pentru identitatea lor de gen.

Photo Credit: Facebook / Polina Ceastuhina
Photo Credit: Facebook / Polina Ceastuhina
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente