Ambulanţa a fost solicitată justificat în anul 2016 în doar 28% din cazuri

accident – ambulanta – ziua de constanta
Foto: PC: ziuaconstanta.ro

În 2016, doar 27,9% din solicitările parvenite la numărul de telefon 903 au constituit urgenţe majore şi au necesitat intervenţie imediată. Potrivit Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, populaţia nu cunoaşte cazurile în care trebuie solicitat Serviciul de Urgenţă şi când problema se rezolvă prin intermediul medicinei primare, transmite IPN.

De multe ori, pacienţii insistă neargumentat să fie deserviţi neapărat de Serviciul de Urgenţă şi în mod imediat, chiar dacă problema lor de sănătate nu constituie o urgenţă medicală. Pentru a-şi urgenta solicitarea, aceştia recurg deseori la ameninţări sau avertizări că vor apela la mass-media.

Mai mult decât atât, Serviciul de Urgenţă precizează că s-a confruntat cu situaţii în care persoanele au refuzat să fie examinate şi să li se acorde ajutor medical la sosirea echipei de urgenţă, în anul 2016 s-au înregistrat 4391 de astfel de cazuri. O altă problemă care împiedică ajungerea echipei acolo unde este cu adevărat necesară sunt apelurile false.

În anul 2016, s-au înregistrat 995 de apeluri false. În 6853 de cazuri, echipa a constatat lipsa pacientului la locul solicitării, utilizând în zadar resurse importante. Au existat şi situaţii în care pacienţi practic sănătoşi au solicitat servicii de asistenţă medicală urgentă – 618 persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente