(foto) Datele contoarelor la apă nu vor mai putea fi manipulate. Vor fi înlocuite cu apometre electronice

1

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a susținut o conferință de presă prin intermediul căreia a informat că Primăria Chișinău își propune să înlocuiască contoarele de apă cu contoare electronice în decursul la aproximativ trei-patru ani. Aceste contoare vor putea fi citite de la distanță, inclusiv online și vor măsura cu exactitate cantitatea apei consumate.

Primarul a menționat că vechile contoare nu măsoară exact, astfel încă există o diferență substanțială: „Problemele legate de aceste contoare se întind de mai bine de 25 de ani. Regia Apă-Canal a înregistrat în fiecare an pierderi ce s-au ridicat la sute de milioane de lei, pentru că aceste contoare clasice pot fi manipulate. Anul trecut suma pierderilor a ajuns la 50 de milioane de lei, dintre coare doar 30 de milioane au fost recuperate.”.

 

3

 

Potrivit directoarei Apă-Canal Chișinău, Veronica Herța, contoarele electronice nu vor putea fi manipulate. „În 2013 a fost implementat un proiect pilot de contorizare cu aceste apometre electronice, în cinci blocuri din Chișinău. Doar trei dintre cele cinci blocuri au fost monitorizate cu contoare cu citire la distanță, iar în celelalte două unii locatari au refuzat să fie contorizați. S-a constatat că la cele trei blocuri monitorizate diferența de volum înregistrate de contoarele la bloc și cele din apartamente este de 0,1%. În același timp, în celelalte blocuri s-a înregistrat o diferență de peste 500 de metri cubi pe an”.

Schimbarea apometrelor se va face din contul Apă-Canal. La moment au fost alocate cinci milioane de lei pentru realizarea proiectului. Astfel, în prima etapă, ar putea fi schimbate circa 14 mii de contoare, în circa 4000 de apartamente. Contorul electronic costă aproximativ 1000 de lei și are un termen de valabilitate de 12 ani.

 

2

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente