Candidaţii la examenul de Bacalaureat care au promovat examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine vor obţine nota „zece” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului de Bacalaureat.
Candidaţii ce-și doresc să ia automat 10, din oficiu, vor trebui să deţină un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Nota se poate acorda la oricare dintre limbile străine care au fost studiate de candidaţi pe parcursul învăţământului liceal în fiecare din clasele a 10-a, a 11-a şi a 12-a şi la care candidatul are note medii anuale pentru fiecare dintre aceste clase.
Limba străină la care candidatul solicită acordarea notei „10” din oficiu trebuie să coincidă cu limba străină indicată în cererea de înscriere la examenul de bacalaureat a candidatului.
Acordarea notei „10” („zece”) din oficiu este valabilă pentru cele cinci limbi străine studiate în prezent în instituţiile de învaţământ din ţară – engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă.
Atenţie! Candidaţii care susţin examenul cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba engleză TOEFL (iBT) vor solicita instituţiei care emite certificatul (Educational Testing Service, www.ets.org ) până la data de 1 mai să expedieze rezultatul testului TOEFL pe adresa Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare (codul Agenţiei, atribuit de către Educational Testing Service, este B017).
Candidaţii la examenul de Bacalaureat care deţin certificate/diplome obţinute în urma promovării examenelor menţionate mai jos vor depune un dosar la secretariatul instituţiei de învăţămînt, până la data de 10 aprilie, care conţine:
a) certificatul/diploma, în original;
b) o cerere, scrisă de candidat, conform modelului stabilit de Agenţia de Asigurare a Calităţii, prin care solicită acordarea notei „10” (zece), din oficiu, la proba de examen la limba străină;
c) o copie a buletinului de identitate;
d) trei copii ale certificatului/diplomei.
Ulterior, va fi creată o comisie din care vor face parte directorul instituției de învățământ, directorul adjunct responsabil de procesul instructiv și profesorul de limbă străină, care vor verifica fiecare elev în parte. Totodată, această comisie poate respinge cererea elevului privind acordarea notei „10”, dacă apar unele neconcordanțe.
Această comisie va anunța candidatul despre decizia luată în termen de cinci zile din momentul depunerii cererii. Acei elevi cărora li se va acorda 10, din oficiu, la proba de examen la limba străină nu se vor prezenta la proba de examen respectivă.