Câți bani din miliardul furat au fost recuperați până în momentul actual?

bani
Foto: bnm.org

După ce o suma echivalentă cu 12% din PIB-ul țării pur și simplu a dispărut fără nicio urmă, Pavel Filip menționează că pe plan intern au fost deja recuperate peste 700 milioane de lei.

„Din contul realizării activelor băncilor, se mai planifică recuperarea adițională a peste 1,5 miliarde lei. Au fost deja rambursate peste 900 milioane de lei Băncii Naționale a Moldovei, proces care continuă. Totodată activitatea organelor de drept care investighează această fraudă de proporții, s-a axat inclusiv pe partea de restituire a mijloacelor bănești fraudate, din contul înstrăinării bunurilor sechestrate ale făptașilor, ce va face posibila încasarea a peste 2 miliarde de lei”, a menționat premierul.

Suplimentar, pe plan extern, investigația KROLL deja a identificat 600 milioane de dolari SUA și la etapa finală va veni cu un plan concret de recuperare, atât a banilor fraudați, care au reușit să ajungă pe conturile bancare ale altor state, precum și a bunurilor obținute din acestea.

Menționăm că Raportul Kroll a fost publicat în luna aprilie 2015, de către Andrian Candu, speaker-ul Parlamentului RM, ce informează despre un grup de companii sub conducerea lui Ilan Shor, care au preluat treptat băncile și în 2010 au început să-și dea împrumuturi sieși, împrumuturi care nu vor fi niciodată recuperate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente