Avantajele și riscurile rezervării cu mult timp înainte a pachetelor turistice

travelgram_18_1_2017_8_23_17_931

Programarea vacanței cu jumătate de an mai devreme devine tendință în rândul moldovenilor, care preferă din iarnă să-și rezerve pachetul turistic pentru litoral, iar vara să-și stabilească vacanța pe pârtie. Despre avantajele, dar și riscurile rezervării cu mult timp înainte a pachetelor turistice, reporterul IPN a vorbit cu mai mulți manageri de turism de la Chișinău.

Directoarea Agenției de turism TopVoyage, Elena Fetescu, a declarat că cel mai mare avantaj pentru o rezervare cu mult timp înainte este prețul. Reducerile ajung și până la 35%. Early booking e unica metodă ca să găsești camere libere în orice hotel din orice stațiune, să rezervi locuri mai bune în autocar și, desigur, un alt avantaj e că scapi de o bătaie de cap. Singurul dezavantaj este riscul să intervină ceva, astfel încât persoana să nu poată pleca în vacanța planificată. În aceste condiții pierde banii plătiți în avans. Excepțiile țin de situațiile grave, care sunt prevăzute în contractele pe care clienții le încheie cu prestatorii serviciilor de turism. Cât ține de preferințele turiștilor moldoveni, acestea rămân practic neschimbate. Cele mai solicitate rămân: Bulgaria, Turcia, Grecia. La fel, și Spania.

 

travelgram_18_1_2017_8_23_14_241

 

Și Mihai Ceban, manager în cadrul Agenției de turism „Panda Tur”, a confirmat că cel mai important avantaj al rezervării pachetelor turistice cu mult timp înainte este prețul, care este și cu o treime mai mic decât oferta din sezon. Unii operatori propun pachete care permit persoanei, dacă intervine ceva și nu mai pleca în vacanță, să delege pe altcineva în locul său. Altfel, nu pierde banii investiți. În ultimii ani, tot mai multă lume optează pentru rezervarea cu mult timp înainte, și în cazul vacanței de vară, dar și a vacanței de iarnă. De exemplu, sejururi la munte au fost programate încă din luna august, iar interesul pentru vacanța de vară a apărut deja din noiembrie.

 

travelgram_18_1_2017_8_23_57_323

 

Corina Andrițchi, administratorul Agenției Family Travel, a menționat că în sezon oferta nu mai este atât de variată, pentru că în mare parte camerele în hoteluri sunt rezervate. Or, făcând rezervarea din timp, alegerea este cu mult mai mare. Dezavantajul în cazul rezervării cu mult timp înainte îl constituie penalitatea care intervine dacă persoana își anulează vacanța. Pentru a preveni riscul de a-și pierde banii, Agenția le oferă clienților un serviciu suplimentar, de asigurare. Apelând la acest serviciu, persoana care și-a rezervat vacanța, în cazul în care intervine ceva, își recuperează toți banii. Costul unei asemenea asigurări este de până la 10 euro.

 

travelgram_18_1_2017_8_26_14_201

 

Anul acesta moldovenii, pe lângă concediile anuale, mai au opt zile libere – 8 martie (Ziua Internațională a Femeii), 17 și 24 de aprilie (a doua zi de Paști și de Paștile Blajinilor), 1 și 9 mai (Ziua Solidarității Muncii și Ziua Victoriei),1 iunie (Ziua Copiilor), 31 august (Ziua Limbii) și 25 decembrie (Crăciunul). Anterior Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei a propus ca și zilele de 8 mai, 2 iunie și 1 septembrie să fie declarate libere, cu recuperare, însă inițiativa a fost amânată din cauza unor obiecții ale Ministerului Educației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente