Obținerea pașaportului românesc nu va fi complet gratuită. Ce taxe rămân în vigoare

pasaport
Foto:Cristina Nichitus

Pașapoartele românești nu vor fi eliberate absolut gratuit de la 1 februarie 2017. Sunt eliminate doar o parte din taxe, după adoptarea de către Parlament a legii care elimina 102 taxe.

Persoanele fizice nu vor achita taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități, precum și taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia.

Prețul unui pașaport însă este format din trei taxe: contravaloarea fizică a pașaportului, taxa de eliberare și recuperările. Din moment ce au fost eliminate doar ultimele două taxe, se va achita o singură taxă pentru pașaport.

Prin urmare, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Pașaportul electronic simplu va fi 59 de euro sau contravaloarea în lei, față de 100 de euro în prezent. Pașaportul temporar va costa 20 de euro (sau contravaloarea în lei), față de 80 de euro cum este acum, iar titlul de călătorie va fi de 5 euro, în loc de 60 de euro, iar procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa 3 euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente