(foto) Orhei: Un expert prezidențial verifică minuțios calitatea produselor alimentare livrate grădinițelor

orhei g1

Conform unei decizii a Primăriei Orhei, controlul calității produselor alimentare, respectarea normelor fiziologice de consum pentru un copil, modul de achiziționare și preparare a alimentelor și alte aspecte care vizează organizarea alimentației copiilor în instituțiile preșcolare din Orhei va fi intensificat.

Primăria a contractat un specialist cu experiență de lucru de peste 25 ani – Gojin Serghei Ivanovici – medic militar, locotenent-colonel al serviciului medical, care a fost responsabil de asigurarea cu produse alimentare a delegațiilor parlamentare, prezidențiale și guvernamentale pe parcursul a 10 ani.

orhei g

Acesta va monitoriza respectarea Recomandărilor Ministerului Sănătății pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, periodic va participa la procesul de primire și evaluare a calității produselor alimentare, va recomanda acțiuni de îmbunătățire a igienei și alimentației în instituțiile de învățământ timpuriu, va evalua procesul de alimentație al copiilor din instituțiile preșcolare și va propune soluții privind înlăturarea eventualelor neconformități.

Pentru anul 2017 sunt preconizate circa 200 de vizite inopinate ale specialistului în instituțiile preșcolare din Orhei. „Scopul de bază al activității mele constă în excluderea posibilității de achiziționare a producției necalitative în instituțiile de învățământ preșcolar din Orhei. Acest lucru va fi posibil doar în urma controlului riguros al certificatelor producției achiziționate, cât și a controalelor inopinate, efectuate periodic nemijlocit în grădinițe, dar și la momentul achiziționării produselor alimentare de către acestea”, a menționat Gojin.

orhei g2

O atenție deosebită se va acorda alegerii producătorului, orientându-se, conform legii, la cei care vor propune producție calitativă la cel mai scăzut preț. Afară de aceasta, o verificare mai drastică se va răsfrânge şi asupra personalului şi bucătarului instituției, pentru a evita cazurile de îmbolnăvire în rândul copiilor. De asemenea, specialistul va participa la reuniunile organizate de Primărie cu furnizorii de produse alimentare, directorii și asistentele medicale din cadrul instituțiilor preșcolare, unde se discută despre cerințele referitoare la produsele alimentare, respectarea regulilor de transportare şi depozitare a lor, prezența documentelor care să ateste calitatea produselor, procedura de livrare-primire a produselor alimentare, respectarea cerințelor igienico-sanitare existente, asigurarea cantinelor cu inventar şi echipament corespunzător, utilizarea sistemului de răcire în cazul transportării produselor perisabile, existența certificatelor sanitare pentru mașina de produse, precum și unele chestiuni privind igiena persoanelor angajate în furnizarea de produse alimentare, dezinfectarea și deratizarea regulată a locului de muncă.

orhei g3

Toți lucrătorii bucătăriilor din grădinițe trebuie să cunoască toate normele și standardele ce țin de activitatea lor nemijlocită. „Periodic vom organiza întruniri cu personalul din grădinițe, pentru ca aceștia să fie familiarizați cu cerințele și standardele actuale, care sunt periodic modificate și îmbunătățite. Am efectuat un plan de acțiune pentru îmbunătățirea procesului de achiziționare a produselor alimentare, iar accentul va fi pus pe orientarea către furnizorii care vor livra doar produse de o calitate garantată” a spus Serghei Gojin.

orhei g4

În acest context 100% din grădinițele orașului Orhei au fost deja verificate la subiectul respectării normelor igienice și sanitare, corespunderea certificatelor de calitate, conformitate și igienice, etc.

În urma depistării anumitor neajunsuri în unele grădinițe din oraș, primarul a dispus alocarea surselor financiare suplimentare pentru fiecare instituție de învățământ preșcolar, în vederea îmbunătățirii situației igienico-sanitare a acestora.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente