(foto) Șapte lucruri fascinante și mai puțin cunoscute pe care trebuie să le știi despre China

yunnan-china

China e o țară uriașă, copleșitoare și fascinantă. Este un amestec ciudat de obiceiuri stăvechi și performanțe tehnice uluitoare. Un tărâm incredibil, unde viața, moartea și chiar reîncarnarea sunt dictate de politica de stat. Unele dintre lucrurile care se întâmplă aici sunt însăși definiția bizarului. Iată câteva dintre ele, o să fiți surprinși, scrie incredibilia. ro.

#1. China a încetinit viteza de rotație a Pământului

maxresdefault

Chinezii prin construirea Barajului celor Trei Defileuri au reușit performanța de a ridica a 39,3 kilometri cubi de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării, fapt care a crescut momentul de inerție al Terrei și i-a încetinit rotația. Totuși, potrivit NASA, efectul este aproape insesizabil: Barajul celor Trei Defileuri a lungit ziua cu doar 0,06 microsecunde.

 

#2. Treizeci de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri

142268_PhotoNews

30 de milioane de chinezi încă trăiesc în peșteri și unora chiar le place. Majoritatea celor care trăiesc în peșteri se află în provincia Shaanxi, unde stâncile poroase din calcar sunt ușor de excavat. Multe dintre locuințe au canalizare, instalații sanitare și electricitate. Unele au chiar mai multe camere și sunt dotate cu frigidere și televizoare.

 

#3. Armata chineză are o divizie de 10.000 de porumbei

A pigeon in front of the Chinese national flag

În 2011, presa din China a făcut un anunț-surpriză despre noii recruți ai Armatei Eliberării Poporului – 10.000 de porumbei. Aceștia vor asigura comunicațiile între bazele militare în cazul în care China va fi ținta unui atac cibernetic. Există și un precedent în acest sens. Când Japonia a invadat China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, porumbeii mesageri au jucat un rol important în efortul de apărare a țării.

 

#4. „Duba Morții” – mașina de execuții mobile

1432890388-cc04f4212aa8196063225a910011dcf2

China este una din țările care mențin pedeapsa capitală, iar dorința de eficientizare a procesului a dus la apariția „Dubelor Morții”, o mașină olosită pentru execuția celor condamnați la moarte. Când Duba Morții sosește într-o localitate, cei condamnați la moarte sunt urcați în vehicul și întinși pe o targă, unde li se administrează injecția letală.

 

#5. Toți urșii panda din lume sunt proprietatea Chinei

panda009

Inițial, China oferea urși panda altor țări drept cadouri diplomatice. Această practică datează din timpul Dinastiei Tang (618-907). În 1984, însă, statul chinez a schimbat politica urșilor panda. De atunci, China oferă urși panda altor state doar ca și împrumut pe termen de zece ani. Prețul „chiriei” este de un milion de dolari americani pe an. Mai mult, acordurile de împrumut stipulează că orice pui născut pe perioada împrumutului aparține Republicii Populare Chineze.

 

#6. Pentru a te reîncarna, ai nevoie de permisiunea Partidului Comunist

femeile_budiste333

În 2007, autoritățile de la Beijing au hotărât că cetățenii trebuie să ceară permisiune oficială pentru a se reîncarna. Deși ridicol, Ordinul nr. 5 al Administrației de Stat pentru Probleme Religioase are drept scop sporirea controlul statului asupra liderilor religioși budiști. Legea prevede că toate templele budiste din țară trebuie să depună o cerere de reîncarnare, pentru a avea permisiunea de a declara o persoană „tulku” (profesor reîncarnat). Astfel, începând cu 1 septembrie 2007, orice „tulku” ce dorește să se reîncarneze trebuie să completeze o cerere și să o depună la autorități, pentru aprobare.

 

#7. Unul din cinci oameni de pe planetă este chinez

China are o populație de 1,357 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă 20% din întreaga populație a globului. Mai precis, unul din cinci oameni de pe Terra este chinez.

765x430

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente