Codul bunelor maniere la masă! Nu se urează „Poftă bună”! Alte lucruri interzise când mănânci

masa

Codul bunelor maniere, inclusiv cum să mănânci corect, se învaţă indiferent de mediu, vârstă și nivel de cultură. Iar, pentru a nu nimeri în situații incomode diez.md cu referire la observator.news vine cu câteva reguli care vă vor ajuta să ieșiți din orice situație.

#Cuțitele și furculițele

Tacâmurile așezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu știu ce lingură, furculiță sau cuțit să folosească. Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se folosește obiectul cel mai îndepărtat de farfurie și tot așa. Dacă ești invitat la cineva acasa, atunci așteaptă prima mișcare a gazdei și urmeaz-o.

#Lingura de supă

Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, și alta în formă de ouă. Când mănânci supa, farfuria trebuie să ramână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingura în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.

#Șervetul de masă

Șervetul de masă se despăturește și se așază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gat, dar acum este considerat un gest vulgar. Ștergerea cu șervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, așază șervetul pe scaun, chelnerul va ști astfel că urmează să te întorci și nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, șervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.

#Paharele de vin

Paharele vor fi așezate în partea de sus dreaptă a farfuriei. Și pot fi două sau patru. Când sunt patru, primul din stânga este pentru vin roșu (are forma unui bol și este mai mare). Următorul este pentru vin alb (este mai mic). În dreapta vor fi paharul de șampanie (sau un pahar mai mic pentru băuturile de la desert) și paharul pentru apă. Dacă nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce dă semne că vrea sa-l umple, nu pune mana pe pahar pentru a-l opri. Pur și simplu spune-i că ai băut de ajuns. Nu ține paharul în mâna când toarnă în el chelnerul.

#Cum stai la masă

Dacă ești invitat la cineva la masă și nu există cartonașe care să îți indice locul, așteaptă să îți indice gazda unde să stai. Este neplacut atât pentru tine, cât și pentru gazdă să vină să te ridice. Când te-ai așezat, picioarele trebuie să stea ferm pe podea. Nu se întind picioarele în față, nu se îndoaie sub scaun, nu se stă picior peste picior. Coatele trebuie păstrate pe lângă corp. Nu te apleci peste farfurie când mănânci. Mâncarea se aduce spre gură. În Anglia, mâinile se țin în poală când nu se folosesc. Iar în Franța se țin deasupra mesei, tot timpul. Însă, coatele nu se țin pe masă.

#Când se mănâncă

Nu se începe un fel dacă nu a fost servită toată lumea. În cazul în care ești în vizită, gazda va da startul mesei. Dacă ai luat ceva ce nu poți înghiți, cere-ți scuze și ridică-te de la masă pentru a te „elibera” în altă parte. NU la masă. Nu pune ceea ce ai scuipat într-un șervețel lângă farfurie, de unde toată lumea îl poate vedea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente