(foto) Cum ar putea fi reamenajată zona de la Circ: Un parc în stil englezesc și un complex cu profil de business

BG-5_rev
Foto: visterniceni.com

Zona din prejma Circului ar putea prinde o viață nouă datorită unui proiect ce își propune dezvoltarea unui complex de tip mixed-use la marginea centrului istoric, regenerând o zonă care se dezvoltă haotic în prezent. Visterniceni va deveni cea mai complexă structură urbană din Chișinău, înglobând vectori culturali (în zona Circului de stat), de mediu (pe malul râului Holbocica) și economici (pe Calea Orheiului).

Soluția pentru amenajarea acestei zona a fost premiată și prezentată în cadrul expoziției Urbanism și Arhitectură care s-a desfășurat în primăvara anului trecut, iar în linii generale proiectul este axat pe trei direcții: Cartierul cultural, Circuspark și Noii Visternicieni.

Photo Credit: visterniceni.com
Photo Credit: visterniceni.com

Proiectul presupune reorganizarea spațială a zonei verzi din proximitatea Circului, pe pârâul Holbocica, astfel încât să formeze un lac antropic cu rol de agrement. Această soluție ar consfinți vocația de spațiu verde al acestui context și ar limita extinderea necontrolată a clădirilor. Spațiul verde se continuă printr-o terasă verde amenajată pe anexa Circului spre zona bisericii Sf. Constantin și Elena, unde o nouă amenajare pune în valoare cimitirul istoric și lasă loc liber arheologilor pentru efectuarea lucrărilor atunci când acest lucru este posibil. Parcul va fi amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse pentru picnic şi o dumbravă, înglobând funcțiuni de interes public: teatru de vară și o arenă sportivă.

Proiectul presupune și crearea unui complex cu profil de business, dezvoltat de-a lungul Căii Orheiului și prelungit prin viaduct pentru transportul public spre strada Petru Rareș, cu reconfigurarea gării Visterniceni într-un nod complex de interschimb.

Photo Credit: visterniceni.com
Photo Credit: visterniceni.com

Proiectul va respecta toate etapele unui proces transparent, de tip participativ, fiind complet deschis tuturor opiniilor. Proiectul va trece prin faza de studiu de fezabilitate, Parteneriat Public-Privat, Plan Urbanistic Zonal, Proiect Tehnic, execuție și darea în exploatare. Mai multe detalii puteți afla pe pagina proiectului.

Prin organizarea concursului în cadrul căruia organizatorii au fost premiați, grupul de inițiativă a fost susținut încă de la început de Ambasada Franței la Chișinău, Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău. Odată cu prezentarea proiectului, acesta a primit susținere din partea unor consilieri locali și a unor reprezentanți ai societății civile.

Photo Credit: visterniceni.com
Photo Credit: visterniceni.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente