(video) Localurile unde se prepară sushi au fost inspectate! Specialiștii au verificat calitatea peștelui

15876234_1348529091856109_8411283142400278528_n

Moldova importă anual o cantitate importantă de peşte din mări şi oceane, în mare parte îngheţat, ceea ce creează dificultăți pentru verificarea stării de sănătate şi calitate a peştelui. În anul 2016 au fost importate 20 mii tone de peşte din diverse ţări. Pentru a spori gradul de inofensivitate al produselor importate, ANSA a emis mai multe ordine cu privire la controlul sanitar-veterinar a produselor piscicole, iar dacă până acum se verifica fiecare al 3-lea lor de marfă, din acest an va fi verificat fiecare lot importat.

Riscul consumului de peşte este valabil în cazurile consumului de produse tradiţionale din peşte crud provenit din mări şi oceane sau când peştele este supus unui proces tehnologic/culinar insuficient, inclusiv o eviscerare necorespunzătoare. De obicei, la om, aceste reacţii au manifestări alergice cutanate sau articulare, dereglări gastrointestinale etc.

Cu referire la sushi, Ion Toma a specificat că ANSA verifică „toate unitățile de alimentație publică, inclusiv cele de preparare a sushilor”. „Este important de știut că toată materia primă, inclusiv peștele care este folosit în prepararea sushilor este importat ca fiind deja procesat pentru a face aceste bucate. Mai mult, chiar produsele din pește, conform programului, este supus investigațiilor de laborator. Sushile sunt pregătite din semipreparate”, a menționat Toma.

Totodată, a ţinut să precizeze că nicio zonă de pescuit (cu excepţia crescătoriilor de peşte) nu poate fi considerată liberă de larve parazitare, persistă riscul la nivel mondial cu privire la consumul de peşte. Peştele de mări şi oceane importat în R. Moldova, ca şi în alte ţări, este afectat de nematode din familia Anisakidae care în special sunt localizate în cavitatea abdominală şi uneori sunt încapsulate în masa musculară. Cel mai frecvent sunt afectate aşa specii de peşte ca: Macrou, Hering, Hec şi Merlan albastru.

ANSA efectuează controlul sanitar-veterinar în procesul importului tuturor loturilor de peşte cu examenul parazitologic al acestuia. Pentru anul 2016 au fost efectuate 280 de investigații din care a fost stabilită o afecțiune de 68,5 %, peştele fiind de diferite specii şi având diversă origine. În aceste cazuri sunt aplicate măsuri sanitar-veterinare care prevăd eviscerarea corespunzătoare a peştelui la întreprinderi autorizate cu respectarea condiţiilor de igienă, cu excepţia cazurilor de afecţiuni intramusculare care prevede excluderea acestui peşte din circuitul alimentar şi utilizarea tehnică a acestuia. În cazul peştelui congelat, riscul privind unele consecinţe asupra sănătăţii consumatorului sunt din start excluse deoarece o temperatură de minus 20 G.C timp de 24 ore inactivează larvele acestor paraziţi.

Cu referinţă la peștele autohton, în R. Moldova sunt autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar 395 de gospodării piscicole. În conformitate cu ordinul ANSA, atât apa din bazine cât şi peştele sunt supuse investigațiilor de laborator, sporadic înregistrându-se cazuri de parazitoze care nu sunt periculoase pentru om, larvele/paraziţii fiind localizaţi în bronhii şi sub solzi, uneori în cavitatea abdominală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente