Recomandare #diez: 10 cărți pe care să le citești iarna la gura sobei

tumblr_ns7p6quqc41t1gad5o1_1280

Iarna este anotimpul perfect pentru lectură, iar noi venim cu zece cărți pe care le poți devora în această perioadă. Top-ul este realizat în baza recomandărilor blogurilor de cărți.

#1. Jurnalul fericirii – Nicolae Steinhardt

Steinhardt a creat, cu siguranță, o capodopera care îmbină într-un mod spectaculos noțiuni de metafizica, istorie, umor și literatură, iar acest lucru te va face să rămâi ațintită asupra cărții sale pentru multă vreme. Așadar, dacă dorești să îți îmbogățești atât cultura, cât si biblioteca, „Jurnalul fericirii” este o lectură obligatorie, care merită citită în tihnă, pentru a reflecta în profunzime asupra ei.

#2. Let It Snow – Maureen Johnson; John Green; Lauren Myracle

„Let It Snow (Three Holiday Romances)”, o colecție de trei proze scurte a căror acțiune se petrece în preajma Crăciunului, semnate de Maureen Johnson, John Green și Lauren Myracle. O colaborare interesantă între acești autori contemporani de succes, cele trei povestiri pline de umor și iubire se interconectează în mod neașteptat devenind o lectura captivantă bună de citit la caldură.

#3. Magicienii – Christopher Priest

Un roman science fiction de neegalat, „Magicienii” de Christopher Priest te va ține lipit de paginile sale pe timpul iernii. Pe lângă numerele extrem de interesante și spectaculoase de magie, asistam la rivalitatea ieșită din comun dintre doi mari magicieni din Londra victoriana, Rupert Angier și Alfred Borden. Cartea este construită în mod ingenios pe patru voci narative: ale celor doi magicieni și ale nepoților lor, Kate Angier și Andrew Wesley. Avem ocazia să aflăm, astfel, perspectiva fiecărui personaj și să reconstruim o poveste captivantă despre competitivitate, prietenie, ură, etică, orgoliu și determinare.

#4. Lolita – Vladimir Nabokov

„Lolita” e o carte pe care trebuie să o citești în liniște, să ai timp să savurezi incredibilul stil al lui Nabokov. Nu e un roman voluminos, dar nici nu e genul de lectură pe care să o dai gata pe nerăsuflate în câteva ore. Trebuie să îi aloci timp, să recitești, să subliniezi, să te entuziasmezi.

#5. Mantaua – N.V. Gogol

În „Mantaua” acțiunea se petrece iarna și te vei întâlni cu sărmanul Akaki Akakievici – un simplu copist neînsemnat ce își canalizează toate eforturile pentru a-și cumpăra o manta nouă.

#6. În căutarea oii fantastice – Haruki Murakami

Serile de iarnă pot fi câteodată plictisitoare, deprimante chiar. Așa că dacă simți nevoia să schimbi puțin decorul, îți recomand să pornești cu Haruki Murakami în căutarea oii fantastice.

#7. Nostalgia – Mircea Cartarescu

Unii critici spun despre Mircea Cartarescu că ar fi un Proust psihedelic, iar povestirile din „Nostalgia” sunt fascinante și neașteptate, undeva la granița dintre realitate și reverie. Așadar, dacă dorești ca în serile leneșe si friguroase de iarna sa te lasi prinsa in mrejele unei carti romanesti aparte de tot ce ai citit pana acum, probabil că vei dori să ai pe rafturile bibliotecii tale acest volum al lui Cărtarescu.

#8. Cronicile din Narnia – C.S. Lewis

O serie de cărți în care iarna este personajul principal. Lectura acestor volume nu doar te poartă într-un labirintic tărâm fermecat, ci îți și amintește de copilărie. După ce veți citi prima carte din serie („Nepotul Magicianului”) bomboanele din brad vor avea din nou acel gust magic ca atunci când încă nu știați a buchisi.

#9. Idiotul – Feodor Dostoievski

Dacă te gândești la Rusia, nu poți să ignori iernile lor geroase. La fel cum nu poți să te gândești la minunatele opere lăsate în urmă de scriitorii ruși. Trece și „Idiotul”, de Feodor Dostoievski, pe lista de cărți de citit iarna. Sigur în sezonul rece o să intri mai ușor în atmosfera posomorâtă din romanele rusești. Printul Lev Nikolaevici Miskin e un personaj surprinzator, de o candoare ieșită din comun, prins între două femei complet diferite. Miskin poate fi un exemplu pentru mulți dintre noi chiar și în ziua de azi. În ciuda sau, poate, tocmai datorită „idioțeniei” lui.

#10. Charles Dickens – Casa umbrelor (Bleak House)

Dacă atunci când auziți cuvântul „iarnă”, vă gândiți la „Colinda de Crăciun” (A Christmas Carol), atunci vă recomand să-l înlocuiți pe Dickens cu… Dickens. „Casa umbrelor” este un roman lung cât o iarnă polară, dar în care misterul, dragostea, satira și caracterul puternic se întâlnesc într-o Londră sufocată de Revoluția Industrială.

Lectură plăcută!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente