Zece idei practice despre cum poți reutiliza bradul uscat de la Crăciun

bradul-de-craciun

La sfârșitul sărbătorilor de iană, când vine momentul să scoți globurile și instalația din brad și să-ți iei rămas bun de la pomul împodobit până la Crăciunul urmator, nu te grăbi să arunci copacul la gunoi. Sunt multe lucruri utile pe care le poți face cu bradul „ieșit la pensie”.

#1. Lemne pentru foc

Molidul și bradul generează 4,5 kWh pe kilogram sau 1500 kW pe metrul cub, aș că înlătură toate decorațiunile, taie-l bucăți și bagă-l în sobă sau în șemineu. Ai grijă numai ca bradul să fie în totalitate uscat, căci altfel majoritatea puterii calorice va fi folosită pentru evaporarea apei, restul fiind insuficient pentru a asigura încălzirea.

#2. Îngrășământ organic

Donează bradul unei stații de compostare care îl va transforma în îngrășământ organic. Pomul de Crăciun va fi mai întâi măcinat în bucăți de câțiva centimetri, apoi resturile vegetale vor fi puse la macerat. Se folosește în agricultură, în grădinărit, în sere și este produsul de bază al pământului de flori.

#3. Pregătirea terenului pentru iarnă

Acele de brad pot fi adăugate în compost sau poți să tai tot bradul în crenguțe și bucăți mai mici și să le împrăștii prin curte. Pe măsură ce vor cădea acele, vor ajuta solul să rețină umezeala.

#4. Poteci

Taie trunchiul bradului pe lățime și folosește rondelele obținute pentru marca o potecă prin grădină, pentru a marca una existentă sau, dacă le vopsești cu alb, pentru a te conduce de la poartă în casă pe timpul nopții.

#5. Foc de tabără

Dacă locuiești într-o zonă în care poți face un foc mare în aer liber, cheamă mai mulți vecini și faceți un foc de tabără poate chiar de Sfântul Ion. Dacă nu, păstrează bradul până vara și dă-le atunci copiilor motiv de bucurie.

#6. Protecție pentru plantele perene

Taie câteva crenguțe și așază-le peste locul unde sunt plantele perene, cum ar fi zambilele, narcisele, bujorii sau lalelele. Crenguțele de brad vor proteja plantele de îngheț.

#7. Suporturi de pahare

Taie trunchiul bradului în rondele subțiri și folosește-le ca suporturi de pahare. Și crenguțele bine uscate pot fi folosite în același scop, dacă sunt lipite unele de altele. Dă un strat subțire de poliuretan pe fiecare, pentru a preveni scurgerea sevei pe masă.

#8. Sprijin pentru plante

Folosește crenguțele de brad pentru a sprijini și a orienta plantele din ghiveci.

#9. Păstrează mirosul de brad în casă

Strânge acele care au căzut pe covor din cauza căldurii în săculeți de pânză și astfel în casă va mai mirosi o vreme a brad.

#10. Suport pentru accesorii

Crenguțele de brad bine fixate într-o bază solidă pot deveni suport pentru accesorii, haine, umbrele, pantofi sau pălării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente