(foto) Impresiile din China a unei tinere cercetătoare științifice în economie din Moldova

china3
Foto: Arhivă personală

Cristina Panfil este cercetătoare științifică în economie, care în perioada 13 octombrie – 2 noiembrie a reprezentat Republica Moldova la Institutul Național de Cercetări Economice la „Seminarul 2016 despre Globalizarea Economică și Industria Chineză Pentru Țările în Curs de Dezvoltare”. Seminarul s-a desfășurat în Beijing (2 săptămâni) și în Hangzhou (o săptămână). La eveniment au participat oficiali din 19 țări sau aproximativ 60 de persoane.

Deplasarea Cristinei Panfil în China

Republica Moldova e avut doar un reprezentant la acest eveniment. Seminarul a fost format atât din lecții teoretice, cât şi din lecții practice şi anume: excursii în cele mai mari şi profitabile Corporații Chineze precum Chint, Wahaha sau Overseas Chinese Investment Management.

Arhivă personală
Arhivă personală

Profesorii au prezentat diferite aspecte ale dezvoltării economice a Chinei. Cel mai impresionant lucru a fost istoria dezvoltării rapide a industriei şi economiei în ultimele trei decenii.

Este bine de luat în considerare exemplul Chinei nu doar datorită dezvoltării extrem de rapide, dar şi datorită organizării reușite a infrastructurii şi serviciilor publice (de exemplu: transportul public) în condițiile celei mai numeroase populații şi a migrației interne.

Arhivă personală
Arhivă personală

În anii 1980 China se confrunta cu agitațiile politice şi gestiune economică precară. Însă astăzi, Republica Populară Chineză este una din cele mai largi economii în lume, fiind  pe poziția a doua în clasamentul celor mai largi economii efectuat de Banca Mondială şi continuă să joace un rol important în economia globală.

Arhivă personală
Arhivă personală

Există o zicală chineză populară ”要想富,先修路”, în traducere „Dacă vrei să fii bogat, construiește drumuri”. Acest lucru explică de ce China pune un asemenea accent pe infrastructură, întrucât având o infrastructură bună, te poți dezvolta, ceea ce nu caracterizează şi ţara noastră, din păcate, care are o amplasare geografică bună. Moldova, asemenea Chinei, este o ţară agrară şi are o forţă de muncă relativ ieftină, respectiv, cu o gestiune corectă a economiei, dezvoltarea rapidă este posibilă şi necesară, în special în condițiile actuale.

Ce a impresionat cel mai mult în China

Arhivă personală
Arhivă personală

China din interior este diferită de China pe care o știam din exterior. Am fost pe o perioadă scurtă de timp acolo, nu am reușit să văd chiar totul. Însă ceea ce am văzut m-a impresionat. La drept vorbind, înainte de plecare, vedeam China ca fiind o țară ce are mai mult de pierdut din cauza sistemului lor închis. Însă din interior, totuși m-am convins că este exact invers. Se simte foarte bine controlul statului asupra tuturor activităților, ceea ce este un avantaj.

Arhivă personală
Arhivă personală

Cât despre regiunile sărace în China, lucrurile se schimbă foarte rapid. Acum politica de dezvoltare a Chinei se orientează mai mult asupra diminuării diferențelor sociale și întăririi competitivității pe plan global. Astfel, dacă se întâmplă să vezi case sărăcăcioase și condiții rele de trai, probabil că peste doi-trei ani acestea nu vor mai fi.

Mi-a plăcut orientarea fluxului de oameni în metrou și la ghișeele de deservire în locurile publice (bănci, puncte medicale, case de vânzare a biletelor), ordinea la ei este impusă de numărul foarte mare de cetățeni.

Care e sarcina principală a unui cercetător științific în economie

Arhivă personală
Arhivă personală

Sarcina principală a unui cercetător este să studieze, să analizeze anumite lucruri fie în chimie, medicină sau economie. Proiecte fundamentale sunt mai puține. De obicei, se lucrează în proiecte aplicative pentru anumiți beneficiari (instituții publice în general).

În urma activității de cercetare, rezultatele trebuie publicate (în monitorul oficial, de exemplu) sau predate beneficiarilor, fiind interzis să fie publicate. Publicațiile științifice, nu întotdeauna prezintă interes pentru publicul larg. Doar cei interesați în domeniul dat încearcă să se informeze despre tabloul științific la zi. Puțină lume cunoaște, însă activitatea de cercetare este importantă. Rezultatele activității de cercetare deseori sunt lăsate în umbră, de aceea această activitate este mai puțin populară în rândul tinerilor.

Arhivă personală
Arhivă personală

Însă sunt anumite avantaje în activitatea de cercetător. Datorită multor programe de mobilitate, este posibil să călătorești în unele țări care, poate nici nu erau în lista locurilor de vizitat.

Text de Tatiana Besliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente