Consumatorii care utilizează filtrele de apă trebuie să respecte cerințele de exploatare. În caz contrar, acestea devin o sursă locală de poluare a apei potabile la robinet, atenționează specialiștii de la SA „Apă-Canal Chișinău”.

Furnizorul de apă menționează că utilizarea instalaţiilor de filtrare ţine de dorinţa consumatorului. Dar optând pentru filtre, este necesar de ştiut că odată cu instalarea acestora, trebuie respectate cerinţele de exploatare. Întreprinderea, în procesul de tratare a apei potabile, utilizează procese de filtrare a apei prin straturi cu încărcătură din zeolit şi cărbune activ, care sunt cele mai bune materiale filtrante şi absorbante. Important este că acestea sunt spălate în fiecare zi şi periodic înlocuite.

Majoritatea consumatorilor însă, instalând filtrele, neglijează faptul că acestea, periodic, trebuie să fie spălate, dezinfectate şi chiar înlocuite după tratarea volumului de apă indicat în paşaportul tehnic. În caz contrar, acestea devin o sursă locală de poluare a apei potabile la robinet.

În cazul parvenirii reclamaţiilor de la consumatori, privind necesitatea verificării calităţii apei potabile, specialiştii laboratorului S.A. „Apă-Canal Chişinău” se deplasează la faţa locului prelevând mostre atât din reţeaua orăşenească de distribuţie, cât şi după instalaţiile de filtrare a consumatorilor. Prin efectuarea încercărilor de laborator, s-a stabilit că apa în sistemul centralizat corespunde normelor, iar cea utilizată după filtre, în unele cazuri, înregistrează uşoară majorare a turbidităţii şi o creştere microbiană.

În cazul depistării unei majorări nesemnificative a turbidităţii, situaţia se poate redresa prin spălarea, schimbarea sau scoaterea filtrului.