(foto) Andreia Cojocari, voluntară în Italia: „Încearcă! Încercarea vină n-are”

andreea-6

Andreia Cojocari și-a început aventura de voluntar acum trei ani în cadrul Consiliul Local al Tinerilor și Copiilor. Totul a început de la dorința de implicare și de a obține experiență. „Marea mea motivație a fost experiența și implicarea activă în societate, ceea ce și probabil m-a ajutat mult să descopăr voluntariatul.”

Acum Andreia este o promotoare activă a voluntariatului și cu fiecare ocazie îndeamnă tinerii să se implice, să aplice, să simtă pe propria piele ceva absolut nou. „Indiscutabil, recomand. Voluntariatul este o experiență care necesită timp, dorință și implicare, dar în schimb oferă experiență, plăcere și ocazii de a întâlni mulți oameni frumoși”, mărturisește tânăra.

 

andreea-2

 

În activitatea sa de voluntar, Andreia are la activ și o experiență internațională. „A fi un voluntar internațional cu certitudine e o experiență unică în viață, iar Italia a fost pentru mine un început frumos în acest sens”.

Tânăra a stat timp de șase săptămâni în Italia, în regiunea Veneției. Ne povestește că datorită unei echipe profesioniste din Moldova și din Italia s-a acomodat foarte ușor, iar în final toți cei cu care a lucrat și locuit „au devenit pentru mine o familie și prieteni pentru întreaga viață”.

 

andreea-7

 

A plecat fără așteptări, doar cu o dorință mare de aventură. „Eram doar un suflet care merge cu ochii legați spre noi aventuri”. Se bucură că experiența a fost frumoasă și i-a oferit posibilitatea să întâlnească oameni noi și să-și ia câteva lecții de viață. „Indiferent de apartenența ta religioasă, țara de unde vii sau ce viziuni politice nu ai avea, poți deveni prieten cu oricine. Am avut colegi din toate colțurile lumii: Moldova, Tunisia, Georgia, Marea Britanie, însă acest lucru nu ne-a împiedicat să devenim prieteni pentru mult timp înainte”, ne spune Andreia.

Consideră plecarea în Italia una dintre cele mai memorabile experiențe, care a scos-o din zona de confort, i-a oferit un amalgam de emoții, trăiri, cunoștințe, și nu în ultimul rând persoane noi, cu noi viziuni și păreri.

 

andreea-3

 

În Moldova ar importa pozitivismul și receptivitatea italienilor. „Am întâlnit oameni politicoși, mereu cu zâmbetul pe față, care au fost gata să mă ajute în momentele dificile pentru mine, asta ar fi probabil lucrul pe care l-aș recomanda și tuturor celor de acasă să o facă”. Totodată, ne mărturisește că în privința faimoasele lor bucate, le-ar recomanda italienilor să treacă prin Moldova să guste dintr-ale noastre.

 

andreea-1

 

În Italia a ajuns prin proiectul Global Volunteer, marca AIESEC. Printre etapele care le-a parcurs se numără: înregistrarea, interviu, căutarea proiectului, un interviu cu reprezentanții AIESEC din țara gazdă și pregătirea morală pentru o experiență de neuitat.

 

collageandreea

 

Tinerilor le recomandă sfatul pe care l-a primit și ea la rândul său: „Încearcă! Încercarea vină n-are. Dacă îți place și te tentează o nouă idee nu ezita să faci, să încerci, să te informezi. În orice caz nu vei regreta. Iar ceea ce ține de voluntariat, cel internațional e o ocazie unică de a face ceva nou, a cunoaște oameni și culturi noi”, a conchis Andreia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente