(foto) Cunoaște călătoriile inspirate ale tânărului artist basarabean Constantin Botezat

constantin botezat

Călătoriile constituie un factor important în viața și dezvoltarea oamenilor, întrucât ele ne oferă experiențe multiple și totodată unice pentru fiecare în parte. La fel, ele ne motivează să fim în căutarea noilor aventuri și să ne detașăm de o viață monotonă. Cât de importante sunt călătoriile pentru un tânăr artist vom afla de la basarabeanul Constantin Botezat, artist reprezentat de către IAGA Contemporary Art și student la Academia di Belle Arti din orașul Bari, Italia, care a parcurs mii de kilometri în acest an în căutarea noilor motive și pentru realizarea dorințelor sale.

Pentru Constantin călătoriile reprezintă în primul rând o sursă de inspirație pentru realizarea picturilor, dar și o ieșire din rutina de zi cu zi și o nouă ocazie de a explora lucruri noi. Călătoriile îl ajută la crearea lucrărilor și a proiectelor artistice, iar experiențele pe care le trăiește în țările pe care le vizitează au început să reprezinte un stil de viață plin de libertate, noutate și cunoaștere.

 

14102405_1268893009822324_5935029517813482914_n

Din toate călătoriile pe care le-a trăit, tânărul artist menționează că cel mai mult l-a impresionat Marele Canion și imaginea ce se desprinde de acolo, precum și tărâmurile Franței și Spaniei. Tânărul consideră că programele de studii peste hotare sunt cea mai potrivită alegere pentru a explora această lume: „Trebuie doar să fim ambițioși și să aplicăm la aceste burse care ne vor permite să vizităm noi țări și să ne facem prieteni internaționali”.

 

img_6317modificata

Datorită programului Erasmus, Constantin a vizitat și Italia, unde a explorat multe lucruri extraordinare care l-au fascinat și unde cu siguranță își dorește să se reîntoarcă: „În ceea ce privește sistemul educațional, în Italia lucrurile stau puțin diferit și mă bucur pentru oportunitatea pe care am avut-o de a alege materiile pe care vreau să le studiez, dar și șansa de a interacționa cu studenți internaționali”.

Pe durata semestrului petrecut în Italia, tânărul artist a reușit să organizeze și două expoziții intitulate „Partenze” și „Distance and Desire”. Tânărul susține că aceste expoziții au drept scop crearea unei colaborări strânse cu diverse instituții de artă, precum și crearea unei platforme culturale pentru lansarea tinerilor artiști.

 

img_9924

„Partenze” este o expoziție de artă internațională care cuprinde tineri artiști din Italia, Turcia, Statele Unite ale Americii și Moldova și pune în aplicare rezultatul proiectului universitar Erasmus și al schimbului intercultural. Expoziția a fost deschisă între 5 și 12 decembrie la Muzeul Civico din orașul Bari, iar printre artiști se numără studenți de la Utah State University, Las Vegas Academy, Academia di Belle Arti di Bari, Brigham Young University și Uludag University.

„Distance and Desire” este cea de-a doua expoziție organizată la Galeria Experience, la fel în orașul Bari, care a avut loc între 16 și 21 decembrie. În cadrul expoziției au participat tineri artiști din diferite țări din Europa. Scopul acestui eveniment este de a crea o mai bună colaborare intre artiști și instituțiile de învățământ superioare pe care le reprezintă. Expoziția reunește lucrări de pictură și grafică a studenților de la Slaski University (Polonia), ALUO Academy (Slovenia), Accademia di Belle Arti di Bari (Italia), Universitatea de Artă și Design (Cluj-Napoca, România) și Uludag University (Turcia).

 

constantin botezat

Anterior, protagonistul nostru a mai participat la Expoziția de Artă Contemporană, „Contrazione Pressione”, care și-a avut vernisajul pe 19 decembrie la Galeria IAGA, România, în cadrul căreia au fost expuse șase lucrări realizate pe parcursul anilor de studii.

Constantin a studiat la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, după care a devenit student la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România, iar apoi și-a continuat activitatea la Accademia di Belli Arti din orașul Bari, Italia. În România este membru al Galeriei International Art Gallery Angels și este reprezentant al IAGA Contemporary Art, instituție cu care încearcă să dezvolte cât mai multe proiecte artistice și să organizeze expoziții interesante pentru publicul de acasă și de peste hotare.

 

img_5289
squawpeak-2
img_74577

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente