(video) Un documentar și o colecție de fotografii despre destinul satului moldovenesc vor fi prezentate la Berlin

1-cover-v-09

Un documentar semnat de tânărul regizor Victor Galușca, intitulat „Cine iubeşte şi lasă”, dar și o colecție de fotografii realizate în perioada anilor 1955–1970 în câteva localităţi din Republica Moldova vor fi prezentate la Berlin. Proiecția și fotografiile vor fi prezentate în cadrul evenimentului artistic „… is not over until the Shutters’ Release”, care va avea loc la 28 decembrie 2016, ora 18.30 în localul „Panda Theater”, Kulturbrauerei, Knaackstr.

Tânărul regizor Victor Galușca, împreună cu expertul în jurnalism și profesorul de fotografie generală Nicolae Pojoga, sunt membri fondatori ai Asociaţiei Obştești pentru Arhive şi Documente Fotografice (ADOF). Asociaţia deţine o colecţie de negative fotografice alb/negru, formatul 6×6 cm, în număr de peste 3.000 de bucăţi. Cele mai multe dintre ele au fost făcute în anii 1955–1970 în câteva localităţi (Roşietici, Rogojeni, Cenuşa, Ţâra) din cursul de mijloc al râului Răut, raioanele Floreşti şi Şoldăneşti ale fostului judeţ Soroca. Autorul fotografiilor este Zaharia Cuşnir (1912 – 1993), locuitor al satului Roşietici, fotograf amator, fost profesor de clase primare cu studii la liceul pedagogic din Iaşi, apoi funcţionar şi lucrător de rând în colhozul din localitate.

Nicolae Pojoga împreună cu Victor lucrează în prezent la reabilitarea negativelor în vederea unei expoziții publice la Chișinău. Pentru a sublinia dramatismul destinului satului moldovenesc, Victor a realizat un documentar în localitatea de baștină a fotografului Zaharia Cușnir. Documentarul a fost proiectat recent la cinematograful Odeon în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Film „ClassFest” și urmează să fie proiectat și la Berlin.

Colecţia de negative, fiind la ora descoperirii într-o stare avansată de degradare fizică, conţine scene din viaţa de toate zilele (portrete, grupuri, nunţi, funeralii) precum şi mărturii rare pentru documentarea fotografică a timpului respectiv (aspecte generale ale localităţilor, munca în gospodăria colectivă, repere arhitecturale şi etnografice).

Pentru mai multe detalii accesați pagina de facebook a evenimentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente