La Chișinău va fi jucat spectacolul „Martiri”, o piesă despre antisemitism şi sexualitate

1480321647330

În ultima săptămână a anului, pe 27, 28, 29 decembrie, la ora 18.00, Centrul Național de Educație prin Artă (CNEA) va prezenta spectacolul „Martiri” de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Ciobanu, scenografia fiind semnată de Ştefan Bîlba, iar designul costumelor de Ioana Ciobanu.

Ideea piesei „Martiri” i-a apărut autorului prin analiza contradicțiilor evidente din Biblie: Sfânta Scriptură vorbeşte despre iubirea aproapelui şi, în acelaşi timp, despre sabia destinată pedepsirii.

„Martiri” este un spectacol provocator, despre pericolul fanatismului religios, despre vârsta dificilă a adolescenței, despre antisemitism şi despre sexualitate, toate încolțind în cadrul unei societăţi aflate în derivă. În centrul acţiunii este Benjamin, un adolescent lipsit de repere morale, care nu ştie cum să-şi explice lumea în care trăieşte şi schimbările pe care le suferă, până nu descoperă Biblia. Sfânta Scriptură, pe care o citește trunchiat şi distorsionat, îi oferă răspunsurile pe care le căuta şi devine un pretext pentru o viziune extremistă şi intolerantă, cu care va tortura şi va manipula celelalte personaje pe toată durata spectacolului. În opoziție lui Benjamin vine profesoara de Biologie, o darwinistă înrăită, care la început este convinsă că băiatul are nevoie de ajutor, însă modul în care aceasta înțelege să-l ajute, este unul lipsit de tact, într-un final ajungând şi ea victima extremismului ateu.

În „Martiri” nu există buni sau răi, sunt doar victime ale unui sistem în care conceptul de toleranță devine treptat o amenințare, în care războiul dintre concepte este mai periculos decât cel purtat cu arme.

Textul lui Mayenburg discută fără ipocrizie şi fără menajamente despre fanatism şi despre urmările lui sângeroase. Spectacolul devine incomod, punând la încercare convingerile şi valorile spectatorului; chestionează regulile după care se conduce societatea contemporană; lansează întrebări la care ne intimidăm să dăm răspunsuri imediate: După ce reguli se conduce societatea contemporană? Ce este religia? Este Biblia valabilă în secolul XXI? Dacă da, cum să o citeşti şi cum să o interpretezi? Ce este toleranţa? şi Trebuie oare să fim toleranţi? Cine este „mai” responsabil de educaţia tinerilor, şcoala sau familia? etc., care devin tot mai apăsătoare cu fiecare scenă.

În distribuţie sunt implicaţi actori consacraţi ca Boris Cremene în rolul Directorului Batzler şi Lucia Pogor în rolul mamei lui Benjamin. Celelalte roluri sunt interpretate de studenţii AMTAP, Cătălin Lungu – Benjamin, Victoria Mardari – Erica Roth (profesoara de bilogie), Pavel Ermacov – Preotul Menrath, Constantin Ipati – Markus Dorflinger (profesorul de istorie, sport), Cristian Golovca – Georg (elev) şi Maria Anton – Lydia (elevă).

Prin acest spectacol, CNEA îşi doreşte să inițieze un dialog deschis cu tineri, părinți și profesori despre lipsa de comunicare între generații, despre realitatea cosmetizată, în care nimeni nu vrea să-şi asume responsabilităţi, despre lacunele în sistemul educațional și cum am putea contribui la soluționarea acestor probleme.

Proiectul este realizat în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, şi este posibil datorită sprijinului Centrului Cultural German Akzente și Goethe Institut București.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente