(video) 14 filme de Crăciun care te vor ajuta să intri mai repede într-o stare de spirit festivă

15535586_1836853383263514_3660292230549078016_n

Am intrat cu dreptul în acea perioada din an care abundă magie, cadouri, prieteni și timp petrecut în familie, Crăciunul este şi momentul potrivit pentru o listă de filme clasice şi contemporane perfecte pentru spiritul de sărbători.

1. Love Actually / Pur și simplu dragoste (2003)

De la noul Prim Ministru burlac și arătos (Hugh Grant) care se îndrăgostește la câteva minute de la instalarea sa în Downing Street nr. 10 de drăgălașa tânără angajată să asigure protocolul… La un scriitor (Colin Firth) ce evadează din Londra în Sudul Franței pentru a-și îngriji inima rănită și care găsește dragostea în lac… De la o soție și mamă (Emma Thompson) care crede că soțul ei o înșală (Alan Rickman)… La o proaspătă mireasă (Keira Knightley) care nu înțelege distanța păstrată de cel mai bun prieten al soțului ei… De la un școlar ce caută să atragă atenția celei mai intangibile fete din școală… La un tată vitreg văduv (Liam Neeson) ce caută punți de legătura cu fiul său vitreg… De la o fată bătrână americană (Laura Linney) ce nu poate începe o relație cu un coleg de serviciu pe care îl iubește în taină… La un bătrân rock star, genul „văzut tot, îmi amintesc foarte puțin” ce încearcă să-și relanseze cariera cu o melodie reluată, dar ușor schimbată ca text…

Dragostea crează un haos pentru toți cei de mai sus. Aceste evenimente se petrec în Londra în perioada Crăciunului și sunt spuse și filmate cu mult umor și romantism și cu acel dulce amar pe care-l trăiesc toți cei norocoși sau ghinioniști atunci când sunt sub vraja dragostei.

2. Home Alone / Singur acasă (1990)

Numerosul familion McCallister al micuțului Kevin de 8 ani – părinți, unchi, frați, surori și veri pornesc cu mic cu mare să petreacă sărbătorile Craciunului în străinătate, la Paris, uitându-l acasă pe băiețel. Cu toate astea, micuțul nu se plictisește deloc, mai ales că doi hoți plănuiesc să jefuiască locuința, crezând-o nelocuită. Curajosul și inteligentul Kevin recurge la tot felul de capcane pentru a-și apăra casa…

3. The Holiday / Vacanța (2006)

Scenarista si regizoarea Nancy Meyers (Something’s Gotta Give, What Women Want) ne ia iarăși ochii cu o comedie romantica. De data aceasta este vorba de o idee originala: doua femei, Amanda (Cameron Diaz) si Iris (Kate Winslet), plictisite de viata lor, se întâlnesc pe internet si decid sa faca schimb de case pentru Sărbători. Cum una locuieste in Statele Unite, iar cealaltă in Anglia, schimbarea e suficienta ca sa le dea viețile peste cap. Si cum Nancy Meyers rămâne Nancy Meyer, Amanda si Iris intalnesc fiecare un bărbat, in aceasta poveste plina de optimism. Rolurile celor doi pretendenți sunt interpretate de Jude Law si Jack Black.

4. Bridget Jones’s Diary / Jurnalul lui Bridget Jones (2001)

Povestea se concentreaza asupra lui Bridget care era convinsa ca toata lumea intelege perfect in afara de ea. Ambitiile ei sunt putine: ar vrea sa slabeasca si sa gaseasca dragostea adevarata- dar sunt aparent irealizabile. Viata sa romantica este in stadiul de criza perpetua. La inceputul noului an, Bridget decide ca a venit timpul sa preia controlul asupra vietii ei si incepe sa tina un jurnal.

5. Serendipity / Noroc în dragoste (2001)

Într-o aglomerată zi de cumpărături din iarna lui 1990, Jonathan Trager o întâlnește pe Sara Thomas. Doi străini în New York, drumurile lor se întretaie odată cu goana nebună după cadouri de Crăciun, iar ei cad victime unei puternice atracții reciproce. Deși fiecare are deja câte o relație cu altcineva, Jonathan și Sara își petrec seara hoinărind prin Manhattan, fără măcar să-și știe numele. Dar, când seara se sfârșește, cei doi sunt obligați să facă următorul pas. Jonathan îi cere numărul de telefon, dar Sara sugerează să lase mai bine soarta să decidă asupra viitorului lor. Astfel, ea își scrie numele și numărul de telefon pe o carte, pe care o dă unui anticar, iar el își scrie numele și numărul de telefon pe o bancnotă pe care o schimbă la un magazin. Dacă sunt predestinați să fie împreună, spune Sara, cartea și bancnota se vor întoarce în posesia lor, iar ei se vor regăsi.

Câțiva ani mai târziu, viețile lor s-au schimbat radical și fiecare este pe punctul de a se căsători cu altcineva. Dar amândoi hotărăsc în secret că trebuie neapărat să încerce să se vadă pentru ultima dată și să se convingă dacă erau predestinați să fie împreuna sau nu. Vor putea ei să păcălească destinul și să-și ia soarta în propriile mâini?

6. A Christmas Carol / O poveste de Crăciun (2009)

O poveste de Charles Dickens despre un bătrân avar care trebuie să întâlnească fantomele Crăciunului trecut, Prezentului și Viitorului apropiat, pentru a-l ajuta să reînvie bunătatea din inima lui rece.
Fantomele îi amintesc faptul că s-a obișnuit să fie un om morocănos, dar și consecințele refuzului de a se strădui să devină un om mai bun. În apropierea Crăciunului, cea mai veselă zi a anului, Scrooge își dă seama de contrastele personalității sale.
Jim Carrey joacă patru roluri diferite în această nouă versiune a filmului „A Christmas Carol”.

7. Noel / Crăciun (2004)

O distribuție de primă mână își unește eforturile pentru această colecție de povești intersectate, avându-i în centru pe câțiva newyorkezi singuratici care se trezesc că au nevoie unul de altul, chiar de ajunul Crăciunului.

Susan Sarandon o interpretează pe Rose, o văduvă care petrece prea mult timp la patul de spital al mamei sale cu Alzheimer. Robin Williams e un tip misterios care, mai târziu, o împiedică să sara în East River. Între timp, Nina (Penelope Cruz) e sătulă de crizele violente de gelozie ale iubitului său polițist, Mike (Paul Walker) și rupe logodna. Un chelner obsesiv și cam bătrâior e convins că Mike e reîncarnarea soției sale moarte, în timp ce în altă poveste, un tânăr tulburat (Marcus Thomas) încearcă să-și fractureze mâna ca să poată participa la petrecerea de Crăciun de la spitalul de urgențe.

8. New Year’s Eve / De Anul Nou (2011)

New Year’s Eve este realizat de celebrul Garry Marshall și readuce pe marile ecrane atmosfera romantică și personajele din Valentine’s Day. Poveștile lor se petrec într-un interval scurt, dar extrem de important, cele 24 de ore dinaintea revelionului. La fel ca Valentine’s Day, New Year’s Eve întrunește o distribuție de excepție, personajele fiind interpretate de Robert De Niro, Zac Efron, Hilary Swank, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Jessica Biel, Ashton Kutcher și mulți alții.

9. Charlie and the Chocolate Factory / Charlie si Fabrica de Ciocolata (2005)

Apeciatul regizor Tim Burton, imprima stilul sau de o imaginatie vie iubitei carti clasice a lui Roald Dahl, Charlie si Fabrica de Ciocolata, despre un excentric producator de ciocolata, Willy Wonka (JOHNNY DEPP) si Charlie Bucket (FREDDIE HIGHMORE), un baiat cu suflet bun dintr-o familie saraca, care traieste in umbra fabricii extraordinare a lui Wonka.

In cele mai multe seri in familia Bucket, cina este un bol cu supa de varza diluata, pe care tanarul Charlie o imparte bucuros cu mama lui (HELENA BONHAM CARTER), cu tatal lui (NOAH TAYLOR) si cu bunicii din partea ambilor parinti. Casa lor este micuta, in ruina, rece, dar acolo domneste iubirea. In fiecare noapte, ultimul lucru pe Charlie il vede de la fereastra este fabrica imensa si adoarme visand la ce ar putea fi inauntru. Timp de aproape cincisprezece ani, nimeni nu a vazut nici macar un muncitor care sa intre sau sa iasa din fabrica, si nici nu l-a zarit pe Willy Wonka, cu toate acestea, in mod misterios, se fabrica si se transporta in magazine din intreaga lume cantitati impresionante de ciocolata…

10. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone / Harry Potter și Piatra Filozofală (2001)

În pragul împlinirii vârstei de 11 ani, Harry Potter anticipează puțin felul distracției și cadourile pe care i le va face familia Dursley, rudele sale antipatice care l-au luat în custodie după moartea părinților săi și l-au obligat să doarmă în debaraua de sub scări.

Însă în acest an, aniversarea zilei de naștere a lui Harry va fi diferită. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde neobișnuită, adresată lui Harry, sosește pe neașteptate însoțită de o bufniță. Harry este surprins și încântat de mesajul curios, însă unchiul său Vernon, îngrozit, distruge scrisoarea înainte ca Harry să o poată citi.

A doua zi, o altă scrisoare și bufniță sosesc, numai pentru a fi aruncate de familia Dursley. Zi de zi, scrisori și bufnițe continuă să sosească la ușa lui Harry până când familia Dursley, de teamă că nu vor mai putea tăinui conținutul corespondenței neobișnuite, ei se mută cu Harry într-o cabană îndepărtată unde au certitudinea că nu mai pot fi găsiți.

11. 200 Cigarettes / 200 de tigarete (1999)

Sex si disco la New York. New York, 1981. Ajunul Anului Nou. O gasca de prieteni vrea cu orice pret sa se distreze. Sunt tineri, sunt pusi pe distractie, mai ramane si sa gaseasca unde sa petreaca. Incepe o cursa contra cronometru in nebunia generala din New York. Toata lumea se cauta, toata lumea se pierde. In acea noapte cei singuri se vor îndragosti, cei indragostiti se vor desparti, prietenii vechi se vor desface si se vor lega prietenii noi. Un Revelion de neuitat pe ritmuri disco.

12. Jingle All the Way / Goana după cadou (1996)

Cand Howard lipseste de la antrenamentul de karate al fiului sau, el promite sa se revanseze de Craciun cu o jucarie pe care micutul si-o dorea de multa vreme. Ceea ce Howard nu stie este faptul ca fiecare copil din oras vrea sa aiba jucaria respectiva, iar parintii fac tot posibilul sa indeplineasca dorintele odraslelor. In Ajunul Craciunului el trebuie sa concureze cu un lucrator postal, un actor, un politist si cu aproape fiecare parinte din oras, pentru a face rost de jucaria mult visata. In timp ce Howard se agita in oras, baietelul sau ii duce dorul, iar sotia sa primeste avansuri din partea unui vecin foarte insistent.

13. While You Were Sleeping / În timp ce tu dormeai (1995)

In timp ce tu dormeai este o comedie romantica despre o femeie indragostita de un barbat care nu stie de existenta ei si care ar avea ocazia sa afle daca n-ar intra in coma. In fiecare dimineata, Lucy (Sandra Bullock) il vede pe Peter (Peter Gallagher) in gara, cand el se duce la slujba, iar ea este la slujba, in ghereta pentru bilete. Intr-o zi insa are ocazia de a intra in viata lui in cel mai straniu fel cu putinta. Peter e atacat de niste hoti care il imping pe sine, iar Lucy sare si il salveaza. Numai ca Peter intra in coma din cauza cazaturii iar Lucy, care il insoteste la spital, este luata din greseala drept logodnica lui, inclusiv de parintii lui Peter. Pentru ca nu apuca sa nege la timp, Lucy se vede in situatia de a improviza din mers detalii despre viata ei cu un om care zace in coma si pe care nici macar nu-l cunoaste. Distractia incepe cand Lucy isi da seama ca se simte tot mai atrasa de Jack, fratele lui Peter, pe care macar apuca sa il cunoasca…

14. Sleepless in Seattle / Nopți albe în Seattle (1993)

După moartea soției sale, Sam Baldwin nu se mai gândește deloc să cunoască pe altcineva. Lucru inacceptabil pentru fiul său de 8 ani, Jonah. El dorește o soție pentru tatăl său și o nouă mamă pentru el. Așa că apelează la un post de radio local.

Vocea micuțului și povestea sa impresionează sute de ascultătoare, printre care și pe Annie Reed. Annie urmează să se căsătorească cu Walter, dar nu este prea convinsă că el este cel ales. Hotărăște să plece la Seattle, orașul în care trăiesc Jonah și tatăl său, dar întâlnirea cu Sam nu este așa cum și-a dorit.

Scrisoarea pe care ea nu a îndrăznit niciodată să i-o trimită este expediată de un prieten, iar Jonah pleacă imediat spre New York, pentru a o întâlni pe Annie, pe acoperișul clădirii Empire State, pentru că ea este mama pe care și-a ales-o. Și, bineînțeles, tatăl său îl urmează…

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente