Parcul Valea Trandafirilor revine în vizorul autorităților, a cetățenilor, dar și a instituțiilor comerciale. În ultimul timp, se discută despre mai multe proiecte din parc, unele de construcție ilegală, altele – privind reamenajarea parcului. Echipa #diez a încercat să afle mai multe despre istoricul parcului, cât și detalii despre proiectele viitoare.

Scandalurile legate de Parcul Valea Trandafirilor

De-a lungul anilor, parcul Valea Trandafirilor a fost marcat de mai multe scandaluri, atât între persoane fizice, cât și cauzate de persoane juridice care au efectuat construcții ilegale. Acum, majoritatea informațiilor ce vizează acest parc sunt puse automat în aceeași oală și, de obicei, poartă  un caracter negativ.

În vara anului 2015, Adrian Pleșca cu grupul de inițiativă de la Orașul Meu a încercat să reamenajeze o scară, dându-i puțină culoare. La scurt timp, activistul Alexei Dimitrov l-a amenințat cu chemare în judecată pentru huliganism și vandalism.

Photo Credit: noi.md

Photo Credit: noi.md

Pe strada Valea Trandafirilor, printre verdeață, se înalță un alt complex locativ „Valea Trandafirilor”, construit în 2014 de către compania Glorinal. Compania își descrie obiectul drept unul amplasat în apropiere de parc, deși în acest loc anterior a fost un parc și în jur – tot parc. Acest complex locativ format din 1200 de apartamente ocupă 3,5 ha de pământ, luat din Valea Trandafirilor.

La sfârșitul anului 2006, lângă Podul Îndrăgostiților, în locul unei construcții capitale de pe timpurile sovietice, a fost construit un hotel de cinci stele „Club Royal Park”. Potrivit unui consilier municipal de pe acel timp, tertipul proprietarilor consta în faptul că acea construcție a fost luată în arendă și „reconstruită” pe ascuns în hotel cu nouă etaje.

Fondatorii SRL Club Royal Park Company sunt niște firme din Cipru, iar compania este gestionată de Lada Gargalîk. Iar în 2012, pe teritoriul hotelului a fost construit și un bazin deschis.

O altă construcție se află pe adresa strada Trandafirilor 2/2, unde și-a găsit refugiu complexul locativ High Park, construit de firma „Exfactor Grup”, al cărei proprietar și director general este Vladimir Tonu.

Două proiecte diferite puse în aceeași oală

4,3 ha – construcții

Photo Credit: comunist.md

Photo Credit: comunist.md

Este vorba de un teren de 4,3 hectare unde se zvonește că va fi construit un centru comercial cu peste 30 de etaje. Prin decizia Judecătoriei sectorului Centru din 2 august 2013, terenul a fost dat în arendă firmei Garant Rapid SRL pe un termen de 10 ani, deci, până în august 2023. Din extrasul prezentat de întreprinderea de stat Cadastru, reiese însă că terenul e destinat pentru construcţii. Semnificativ e şi faptul că în baza de date a Primăriei nu există nici o informaţie referitoare la firma care arendează respectivul teren. Deci, clar lucru că, peste 10 ani, arendaşul nu va întoarce acest teren, cu atât mai mult, în starea lui de la început.

0,53 ha – reamenajare

image3

Recent Pretura Sectorului Botanica a publicat o invitație la discuție publică referitor la un proiect de reamenajare în Valea Trandafirilor, cu reamenajarea Restaurantului Doina, cu spațiu de 0,53 hectare, și spațiului adiacent restaurantului. Această reamenajare e planificată să fie făcută de către compania din Turcia,  Ongan Tekstil S.A, care. a fost fondată în anul 2001, administrată de S. Erdogan – acționar majoritar. Iar în martie 2015 a achiziționat de la 12 acționari pachetul de 100% de acțiuni pentru spațiul de 0,53 ha.

În Republica Moldova, Ongan Tekstil este prezent din 2011 și are ca bază investiții în următoarele sectoare: Textile/ Industria ușoara , Agricultură, Păstrarea și Prelucrarea fructelor și legumelor și Construcții.

Ce presupune proiectul de reamenajare?

Un monument arhitectural unic din Moldova și vecinătate, o construcție integrată armonios cu parcul și zona verde, asigurarea sinergiei cu mediul şi rezidenţii zonei de parc prin următoarele angajamente:

#. Reabilitarea aleii centrale, pavaj, iluminare, landșaft design și utilități;
#. Reabilitarea podului și oprirea eroziunii solului, cât și a traseelor pietonale;
#. Amenajarea și reconstruirea zonei de agreement, a albiei izvorului și a zonei de sport;
#. Dezvoltarea proiectului „Lumea Copiilor” pe o suprafață de 2,000 m2;
#. Construirea unui „Observator astronomic” la cel mai înalt punct al construcției și accesul tuturor la el;
#. Construirea unui teren de joacă.

articol3

De asemenea, în proiectul depus se spune că niciun copac din parc nu va fi tăiat în cadrul lucrărilor de amenajare.

 

Compania anunță că în cadrul proiectului de reamenajare a parcului se vor investi 5 milioane de lei.

image2

La 5 ianuarie 2017, ora 10.00, în incinta Preturii sectorului Botanica vor avea loc discuții publice referitor la proiectul de reamenajare a spațiului restaurantului Doina din parcul Valea Trandafirilor.

Update după publicarea din 20 decembrie 2016.

Ce spun activiștii civici

La 5 ianuarie 2017, în cadrul Preturii sectorului Botanica se va discuta doar despre un proiect, iar în planul de activități nu sunt prevăzute și alte consultări publice pe tematici similare. Activiștii civici spun că proiectul de 4,3ha ar putea fi același lucru ca și proiectul de 0,53ha + zona adiacentă a restaurantului Doina.

„Văd doar „Binele” pe care antreprenorul vrea să-l facă (reparații, amenajări etc) dar în prezentare nu bagă nicio fotografie cu blocurilor de 30 etaje care sunt prevăzute și toată infrastructura ce o prevăd ele (căi de acces etc). Din postarea de pe #diez cam iese că iată vrea omul să facă un bine orașului dar niște gura-cască îi împiedică, aproape am vărsat o lacrimă” spune Vitalie Sprânceană, membru al Rețelei Civice Urbane.

Revenim cu actualizări.