Europa pentru Moldova: A fost creat portalul ce face învățământul profesional tehnic mai atractiv

15451473_1353167888048266_1999732891_n

„Eu îmi iubesc profesia, la fel cum și persoana care-mi face pantofii iubește profesia sa, pentru că procesul de a crea ceva este în sine o artă, iar pasiunea este cea care contează”, a menționat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul evenimentului de inaugurare a platformei online de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT), www.ipt.md, creată cu sprijinul Uniunii Europene. Crearea portalului face parte din strategia de reformare a acestui sector al Educației, fixată încă în anul 2013.

Platforma are scopul de a informa publicul despre realizările acestui domeniu de învățământ și a oferi un mijloc de comunicare și schimb de informații pentru beneficiarii acestui sistem – elevi, profesori, agenți economici, autorități.

„Acum, Republica Moldova a ajuns la mijloc de cale în ceea ce privește procesul de reformă. Știu că voi, elevii, studenții, părinții, profesorii, dar și viitorii voștri angajatori sunteți cu ochii pe aceste reforme. Reforma trebuie să fie extrem de eficientă, pentru că aici este vorba despre viitorul acestei țări. Schimbarea vizează atât condițiile fizice din cadrul instituțiilor profesionale, cât și calitatea studiilor, astfel încât acest tip de învățământ să aducă rezultate adaptate la condițiile pieței de muncă. Noi trebuie să privim educația din mai multe perspective și să ridicăm respectul pentru învățământul profesional tehnic, pentru că acolo se creează ceva care contribuie la creșterea economică generală. Acest portal va permite tinerilor din Moldova să aleagă ce vor ei să facă. Nu este vorba doar despre fotografii frumoase și un text bine ticluit, ci este realitatea unui sistem profesional tehnic bine pus la punct, care va aduce succes celor care studiază, iar Republicii Moldova îi va garanta o economie competitivă”, a declarat Pirkka Tapiola.

15497934_1353167514714970_1208077846_n

Platforma are cinci categorii principale, împărțite în alte subcategorii:

# Elevi – aici pot fi găsite informații despre meserii și specialități, admitere, stagii de practică, istorii de succes și alte materiale utile;

# Profesori – informații necesare pentru cadrele didactice: materiale metodologice, ghiduri, regulamente;

# Instituții de învățământ – cel mai interesant element al acestei categorii este harta interactivă care cuprinde toate instituțiile de învățământ profesional tehnic de pe teritoriul Republicii Moldova, clasificate în centre de excelență, colegii și școli profesionale.

untitled

# Piața muncii – aici pot fi găsite informații despre învățământul dual, dar și stagiile de practică disponibile.

# Produse educaționale – în conformitate cu fiecare specialitate disponibilă, aici pot fi găsite curricule de învățământ, dar și alte detalii privind calificarea și standardul ocupațional al profesiei respective.

Toate aceste informații vor fi actualizate ulterior de reprezentanții instituțiilor de învățământ. Tot pe platformă sunt disponibile știri din domeniu, o categorie cu întrebări frecvente și răspunsuri, și documente ce țin de cadrul legislativ și normativ.

15554650_1353167814714940_1669951824_n

„În 2013, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat responsabilitatea de dezvoltare a învățământului profesional tehnic prin aprobarea strategiei pentru anii 2013-2020. Grație acestei strategii, Ministerul Educației beneficiază de un suport bugetar pe perioada anilor 2014- 2016, în cadru căruia se include și crearea acestui portal. Reprezintă un plan de acțiuni coordonat de Guvernul Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene pentru o perioadă de trei ani cu o valoare maximă de 25 de milioane de euro. Unele rezultate concrete deja le putem vedea pe acest portal”, a declarat Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ secundar profesional şi mediu de specialitate.

Petru Macovei este student în anul III la Colegiul agro-industrial din orașul Ungheni și consideră că acest portal este foarte important pentru tinerii care urmează să aleagă o instituție de învățământ profesional: „Acest portal vine să facă o legătură între tinerii profesioniști și ceea ce există pe piață”, a menționat el.

15570881_1353168041381584_913294136_n

„Mă bucur enorm de inaugurarea acestui site. Am și eu o fiică care va absolvi în curând gimnaziul, iar eu încerc să o redirecționez spre o vocație și nu spre liceu. În încercarea de a căuta anumite detalii specifice pe Internet, am înțeles că este dificil din cauza lipsei informației utile. În calitate de părinte, mă bucur mult că acum  îi voi putea prezenta acest portal, unde sper să găsească informația necesară”, a spus Veronica Boboc, directoarea Centrului Media pentru Tineri, organizația care a realizat mai multe produse video și foto ce se regăsesc pe portal.

Platforma www.ipt.md a fost creată cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de suport bugetar pentru modernizarea ÎPT. Platforma va fi gestionată de ME și de Centrul Republican pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional, urmând să fie dezvoltată și completată permanent cu informație de către instituțiile de învățământ profesional tehnic, elevi și agenți economici. Învățământul profesional tehnic din R. Moldova numără în prezent 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 de școli profesionale, iar oferta educațională cuprinde în jur de 80 de meserii și 100 de specialități.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente