(foto) A doua ediție „Acțiune pentru Justiție”: Pe parcursul a șase luni, 25 de tineri juriști urmează să fie instruiți

unnamed-8
Foto: Dinu Bubulici

A fost lansată a doua ediție a proiectului „Acțiune pentru Justiție”. 25 de participanți – studenți ai facultăților de drept din țară, avocați și funcționari publici vor beneficia timp de șase luni de zile de un program intensiv ce-i va ghida în activitatea lor profesională.

Participanți vor avea parte de o serie de instruiri în dezvoltare personală, sesiuni cu experți profesioniști din țară și de peste hotare, vizite de studiu la instituțiile relevante sistemului de drept din Republica Moldova, de mentorat și ghidare profesională în virtutea domeniului de interes a participanților și de consiliere în domeniul managementului proiectelor, dat fiind faptul că pe parcurs, participanții vor implementa propriile acțiuni în vederea soluționării anumitor aspecte problematice din domeniul justiției. Iar cei mai activi și dedicați participați vor fi premiați cu o vizită de studiu peste hotare.

unnamed-6

În deschiderea evenimentului, cei 25 de tineri juriști au fost felicitați de către Radu Foltea, reprezentant al Ambasadei SUA în Moldova, Vladimir Palamarciuc, ex-Președinte al  Asociației Tinerilor Avocați din Moldova, Violeta Avram, Director Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și de către absolvenții primei ediții „Acțiune pentru Justiție”, care au împărtășit cele mai memorabile momente trăite pe parcursul celor nouă luni de proiect.

În contextul în care data de 10 decembrie este declarată Ziua Internațională a Drepturilor Omului, în cadrul ceremoniei de lansare a celei de-a doua ediții a proiectului, a avut loc un panel de discuții cu genericul „Drepturilor omului în Republica Moldova: garanții versus realități”. În cadrul panelului au fost discutate diverse aspecte ale drepturilor omului, sub aspect constituțional, nonguvernamental, judiciar și social-politic.

unnamed-5

În continuarea discuțiilor, domnul Veaceslav ZAPOROJAN, judecător la Curtea Constituțională a încurajat tinerii juriști – viitori apărători ai drepturilor omului, spunând: „Pentru a apăra drepturile omului nu e destul să cunoașteți doar normele de drept, dar aveți nevoie și de a învăța un limbaj simplu, popular, pentru a vă face înțeleși. Trebuie să le spuneți clar justițiabililor că drepturile omului reprezintă de fapt orice posibilitate de acțiune sau inacțiune a ființei umane.

Iar Ana REVENCO, Președintă a Centrului Internațional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” a încurajat tinerii să combată stereotipurile atât de prezente în profesie: „Stereotipurile judecătorești sunt printre cele mai răspândite în problema victimelor traficului de ființe umane, și eu sper că voi veți pune bazele unui proces de transformare pozitivă”.

unnamed-1

Înregistrarea panelului de discuții poate fi urmărită pe pagina de Facebook INVENTO.

Pentru a doua ediție consecutiv, prin proiectul „Acțiune pentru Justiție”, organizația INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică a tinerilor juriști (20 – 30 ani), susținuți prin formare personală și profesională, în vederea consolidării și promovării profesionalismului, transparenței, integrității și participării civice. Prima ediție a programului a fost absolvită de către 21 de absolvenți, care sunt activ implicați în diverse ramuri ale sistemului de drept.

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este susținut prin grant, de către Departamentul de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii și este implementat de către organizația INVENTO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente